➤ Bara under lördagen skedde tre åldringsbrott i Västsverige och nu varnar polisen äldre kvinnor.

– De här rör sig om att det är utvalda brottsoffer, oftast kvinnor. Då är det personer som tränger sig in i bostaden och ber om vatten eller papper eller liknande. Sedan genomsöker de bostaden och plockar på sig guld och kontanter, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst till GP.

– De ger sig på personer som inte kan försvara sig. Gärningsmännen är sedan väldigt snabba på att byta geografisk riktning så det kan vara svårt att få tag på dem.

Det första fallet i Varberg gällde en kvinna i 70-årsåldern där två kvinnor dök upp och bad om vatten och papper. Väl inne tog sig den ena av kvinnorna in i sovrummet. Offret märkte dock vad som pågick och lyckades få ut dem.

Enligt polisen var båda misstänka mörkhåriga och talade tyska.

Nästa larm kom från Lidköping där en kvinna i 80-årsåldern fick besök och man började klappa och omfamna offret som då blir av med ett guldhalsband.

Om detta fall skriver polisen:

De båda kvinnorna talade inte svenska/dålig svenska, båda hade sk täckkappor/täckjacka båda svarta på sig en var stor den andra mindre. Den mindre av de två hade två guldtänder.

Det tredje fallet skedde i Falkenberg där en drygt 90-årig kvinna berättar för hemtjänsten att hon tidigare haft besök av två kivnnor som genomsökt lägenheten. Det är dock oklart ifall något har stulits.

Kvinnorna beskrivs vara medelålders med normal kroppsbyggnad och talade inte svenska.

– De här händelserna har utan tvekan ett samband. Jag vill be alla att ringa runt till sina äldre bekanta eller vänner för att varna om det här. Släpp inte in någon, öppna inte ens dörren om det är någon du inte känner igen, säger Stefan Gustafsson.

– Det här är ett vidrigt brott som man kan känna all avsky för, just för att gärningsmännen går på människor som ofta inte kan försvara sig. Vi vill att man omgående hör av sig till polisen om något sådant händer. Personer som begår sådana brott ska gripas, de ska lagföras och vi ska se vilka det är.