pengar-kronor-sek-växlingskontor

drfghde, CC BY 3.0 / Pixabay

Inrikes

Polisen: Växlingskontor möjliggör organiserad brottslighet

Publicerad 6/2/2023
Annons

Pengar beskrivs av polisen som drivande i de våldsamma konflikterna mellan olika kriminella gäng och den ekonomiska brottsligheten har blivit ett allt viktigare inslag inom den organiserade brottsligheten. Nu pekas oseriösa växlingskontor ut som centrala för att få pengarullningen att gå runt.

Trots dagens utbredda elektroniska ekonomi finns fortfarande en parallell marknad för kontanter i Sverige. I denna pekas penningförmedlare och oseriösa växlingskontor ut som grundstenarna i den parallella ekonomin där brottsvinster blandas med legitima pengar.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

– Pengar är drivande i de våldsamma konflikterna. Därför jagar vi de kriminellas pengar och brottsvinster. Bland annat ser vi att de oseriösa valutaväxlingskontoren gör det möjligt för kriminella att omsätta sina brottsvinster, därför agerar vi kraftfullt mot dem, säger Anders Thornberg, rikspolischef.

Man ser brottsupplägg där kriminella använder företag, föreningar och stiftelser för att komma åt pengar.

Omsätter hundratals miljoner

De myndighetsgemensamma insatser mot sex växlingskontor som inleddes 2021 visar stora brister och indikationer på penningtvätt. Varje kontor har haft eller har omsättningar på hundratals miljoner kronor och hanteringen sker till stor del med kontanter.

En av nätverksmyndigheterna i satsningen mot organiserad brottslighet är Finansinspektionen som nyligen beslutade att ett sådant kontor måste stänga på grund av omfattande och allvarliga brister i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga polisanmälningar mot bidragsbrott

Flera andra liknande tillsynsärenden pågår liksom förundersökningar kring grova fall av näringspenningtvätt.

– Vi kan se att den organiserade brottsligheten omsätter enorma summor kontanter. Betalningsförmedlare används för att tvätta pengar och möjliggör för en stor del av brottsvinsterna att lämna Sverige. Det innebär att det blir svårare för de brottsbekämpande myndigheterna att utreda brotten och att återta brottsvinsterna, säger Monica Rodrigo, generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten.

Registreringsplikt

På torsdagen gick regeringen fram med en proposition som bland annat innebär registreringsplikt för den som vill bedriva växlingskontor och en sanktionsavgift för den som gör detta utan att vara registrerad eller inte lämnar upplysningar i samband med kontroller.

LÄS ÄVEN: Kopplingar mellan pensionsfusk och organiserad brottslighet under lupp

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons