Trots regeringens upprepade mantra om att man “ska knäcka gängen” fortsätter den invandrardominerade grova och väpnade gängkriminaliteten i oförminskad omfattning med skottlossningar varje dag och en dödsskjutning i veckan i snitt. Nu slår mordutredare larm om att polisen tappat kontrollen över situationen.

Caroline Asplund är inspektör vid polisområde Stockholm Nord. På hennes och kollegornas bord hamnar en strid ström av ärenden gällande skjutningar med dödlig utgång relaterade till de kontinuerligt förekommande väpnade uppgörelserna inom och mellan kriminella invandrargäng i framför allt Järva med områden som Rinkeby, Tensta och Husby.

Asplund säger i en intervju med SVT att mordutredningarna rasar in i sådan takt att polisen inte hinner med dem. Hon är också kritisk till att de ansvariga politikerna tillåtit situationen att eskalera till en nivå där Polismyndigheten inte längre mäktar med sitt uppdrag, en situation som i grunden bottnar i att Sverige tagit emot långt fler migranter än vad samhället klarat av att hantera.

“Skulle bli regeringskris” om det skedde på Södermalm

Enligt Asplund skulle en sådan här brottsutveckling heller aldrig ha tolererats på exempelvis Södermalm i innerstaden. Stadsdelen är känd som den där koncentrationen av journalister och opinionsbildare som drivit på och försvarat den expansiva invandringspolitiken är störst i landet.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

– Bara tanken att det skulle ske lika många mord på Södermalm som det gör i Järva utan att det skulle bli en regeringskris eller en nationell händelse inom polisen, den är otänkbar, slår Asplund fast.

Tre år sedan ett gängmord klarades upp

Det senaste gängmordet i Järva som någon gärningsman fällts för begicks 2018. Sedan dess har det varit i princip riskfritt att skjuta ihjäl varandra i området. Inget av årets hittills nio dödsskjutningar i området har klarats upp.

Asplund är bara en av många poliser på olika nivåer inom kåren som är djupt frustrerade över situationen. Utredare beskriver sin arbetssituation som att de ”går på knäna” och kollegor ser varandra bryta ihop under trycket och falla i gråt.

Skyddsombud kan stoppa allt polisarbete

Det finns också en utbredd kritik mot polisledningen som man menar inte ger poliserna i Järva de verktyg de behöver för att kunna göra ett bra jobb. Det brister i det organisatoriska och det saknas resurser runt mordutredarna som krävs för att nå framgång. Generellt är polisen starkt underbemannad och det leder i sin tur till att många lämnar yrket och färre söker sig dit i en ond cirkel.

Nu försöker mordutredarna i polisområde Stockholm Nord i ett desperat försök få polisledningen och politikerna att lyssna genom att aktivera skyddsombuden på sina arbetsplatser. Det skulle kunna leda till total arbetsnedläggelse om ombuden finner arbetssituationen verkligt allvarlig. På andra arbetsplatser hade det troligen redan skett men på grund av att det vore systemhotande ligger ribban högre inom bland annat polisyrket.

– Man pratar om det som en extraordinär situation, även bland höga polischefer. Men för oss som jobbar med utredningarna är känslan att ingenting händer, utan vi får traggla på så gott det går, förklarar Asplund för SVT.

Ett av skyddsombuden är David Beyersdorf. Han arbetar vid sektionen för grova brott i Stockholm Nord och bekräftar att han får in det ena larmet efter det andra från kollegorna. Gemensamt för dessa är att de uttrycker frustration över en ohållbar arbetsbelastning och över att polisledningen och politikerna inte tagit höjd för det massiva inflödet av grova våldsbrott och inte gjort något åt den stora personalbristen.

Kritik mot att åtgärder inte vidtagits tidigare

En annan samstämmig kritik är att problemen med den grova väpnade och invandrardominerade gängkriminaliteten borde ha adresserats för länge sedan, inte hamnat på agendan först nu när situationen håller på att kollapsa. Hos politikerna har det länge funnits en ovilja att rikta ljuset mot problematiken eftersom det indirekt inneburit erkännanden av en alltför vidlyftig invandringspolitik och misslyckad integrationspolitik.

De som fått betala priset för den politiska tystnaden är de som dött och skadats av gängvåldet, de som tvingas leva med att det dagligen skjuts i kvarteret och poliserna som för en ojämn kamp mot gängkriminaliteten i alltmer futila försök att upprätthålla lag och ordning i områden som ofta beskrivs som laglöst land och “no go-zoner”.

Desperat situation: “Vi klarar inte av det”

Enligt Asplund har polisen redan förlorat kampen mot de gängkriminella i Järva. Man klarar inte längre av uppdraget och även om en massiv kraftsamling gjordes idag skulle det ta lång tid att slå ut gängen.

– Som vi är organiserade nu så klarar vi inte av det. Det har gått förbi någon gräns för vad man bara kan stå och se på. Det är som att Järva är bortglömt, säger en uppgiven Caroline Asplund.

Polismyndighetens ledning har avböjt att svara på SVT:s frågor och vill inte kommentera den kritik som Asplund och andra poliser på fältet framfört. Eventuellt kommer någon från polisledningen att komma till SVT Aktuellts studio på torsdagskvällen då ett längre inslag om den skenande invandringsrelaterade gängkriminaliteten i Järva och andra “utsatta” områden sänds.