Natten mot onsdagen överfölls och våldtogs en kvinna brutalt i Tantolunden i centrala Stockholm. Kvinnan misshandlades så svårt i samband med övergreppet att polisen rubricerar det som mordförsök. Kvinnan vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador. Gärningsmannen har inte gripits. Trots det är polisens besked till huvudstadens kvinnliga befolkning att de ”inte behöver vara oroliga”.
Det var vid 02-tiden på natten mot onsdagen som kvinnan attackerades när hon gick genom ett parkområde i området Tanto på Södermalm i Stockholm. Hon våldtogs och misshandlades svårt av en för henne okänd gärningsman som sedan lämnade platsen springande.
Kvinnan kunde trots svåra skador och chocktillstånd larma polis. Patrullen som anlände till platsen var dock för sent ute för att gripa görningspersonen som fortfarande är på fri fot och oidentifierad. Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus med vad som rubriceras som allvarliga skador som hon i skrivande stund ännu vårdas för.
Polisen har signalementsuppgifter på gärningsmannen men anser att dessa är för känsliga att offentliggöra. Nyligen hamnade en professor i blåsväder och riskerar åtal för att ha offentliggjort uppgifter om att de flesta våldtäkter begås av personer med invandrarbakgrund.
Händelsen rubriceras som våldtäkt och mordförsök. Polisen höll brottsplatsen avspärrad för teknisk undersökning i fyra timmar. Vid 06-tiden på onsdagsmorgonen hävdes avspärrningarna.
Ingen gripen men ”kvinnor behöver inte vara oroliga”
Trots att gärningspersonen inte är gripen är polisens besked till alla kvinnor i huvudstaden att de inte ska känna sig oroliga över att gå ut efter mörkrets inbrott. Detta eftersom man inte tror att det rör sig om någon serievåldtäktsman.
– Kvinnor behöver inte vara oroliga, säger Ola Österling vid polisens mediecenter.
Polisen vill inte svara på vilka uppgifter det antagandet baseras på. Parallellt med budskapet uppger polisen dessutom att man tittar på om händelsen kan kopplas till minst tio andra sexualbrottsutredningar där ingen person är gripen, en uppgift som signalerar att man kan ha med just en serievåldtäktsman att göra.
I ett tillägg säger Östling att kvinnor bör ”inta normal vaksamhet på offentliga platser vid vissa tidpunkter, det är samma som alltid gäller”. Han utvecklar inte vad som avses med ”normalt” i sammanhanget eller om det är något som förändrats över tid i takt med att otryggheten i samhället och risken att utsättas för grova brott ökat.
Ökad otrygghet i spåren av ökat antal våldtäkter
Kurvan för överfallsvåldtäkter har pekat brant uppåt de senaste decennierna. Somliga menar att det bara handlar om en ökning i anmälningsfrekvens medan andra avfärdar den hypotesen att få kvinnor anmäler en sådan händelse utan grund.
I spåren av denna rapportering har otryggheten bland kvinnor ökat kraftigt. Undersökningar visar att så många som var tredje till varannan kvinna är rädd för att röra sig utomhus kvällstid.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.