Två poliser döms under tisdagen till fängelse sedan de brutit sig in hemma hos en 42-årig rysk man i Landskrona, misshandlat honom för att därefter falskeligen anklaga honom för våld mot tjänsteman och gripa honom för det påhittade brottet. Det har Lunds tingsrätt beslutat.
Det är en kväll i mars förra året som en kvinna i Landskrona ringer polisen. Hennes 42-årige man är berusad och hon upplever att han är jobbig mot henne och deras gemensamma barn.
Eftersom inget våld förekommer vill polisens ledningscentral först inte hantera ärendet, utan hänvisar kvinnan till Socialtjänsten. Under natten beslutas emellertid att patrullen Herman Löthner och Alexander Maric ska skickas till adressen för att se om de kan lösa situationen. Kvinnan har vid det här laget tagit sig hem till en granne tillsammans med barnen.
“Det är polisen, öppna dörren”
Löthner har vid tillfället bara arbetat som polis i fyra månader. Maric har istället drygt ett och ett halvt års erfarenhet i tjänsten.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Polisens operatör på ledningscentralen är tydlig med patrullen och förklarar att de inte kan gå in i lägenheten och kasta ut mannen, eftersom han är skriven på adressen. Istället är det grannen de beordras åka hem till.
– Befälet tycker vi får åka dit och prata med uppringaren, kvinnan i det här som är hos grannen, så får vi se vad vi kan göra för henne, betonar operatören.
Väl på plats beslutar sig de båda poliserna ändå för att försöka ta sig in i lägenheten där 42-åringen befinner sig. De bankar på dörren.
– Det är polisen, öppna dörren! ropar de.
“Du har ingen rätt”
Men mannen i lägenheten vägrar öppna.
– Stick! svarar han.
42-åringen vet sina rättigheter. Han påpekar att hans fru självmant lämnat lägenheten, och att poliserna inte har rätt att ta sig in i hans bostad.
– Hej då! Ni har ingen rätt och komma in här, ropar han till dem genom dörren.
Bryter sig in
Men poliserna ger sig inte. Efter att ha tjafsat med 42-åringen i tjugo minuter, slår de till slut sönder fönsterrutan i dörren och sprejar honom med pepparsprej genom det sönderslagna fönstret.
De bryter sig därefter in i lägenheten, tar sig in i den och beordrar ned mannen på mage. Medan han ligger ned på golvet, fortsätter de att spruta pepparsprej på honom. Den ena polisen, Alexander Maric, dunkar dessutom mannens huvud i golvet.
Mannens ena dotter kommer då skyndandes till sin pappas försvar och ber poliserna om att sluta.
– Det räcker nu, vädjar hon.
Poliserna svarar med att handgripligen kasta ut dottern ur lägenheten.
Ljuger ihop brottsrubricering
Efter att ha handbojat 42-åringen försöker poliserna komma på vad de ska göra härnäst.
– Vi griper honom för någonting, eller? Jag vet inte, säger Maric.
– Vi tar honom på en LOB, viskar han sedan till Löthner.
– Vi kan inte LOB:a honom hemifrån, viskar Löthner tillbaka.
– Nej… Vi skriver hot mot tjänsteman. Vi tar det. Vi säger han hotade att döda oss, föreslår Maric istället.
Poliserna griper mannen och skriver därefter en polisanmälan där de ljuger om att han hotat att döda dem. De kräver dessutom 15 000 kronor i skadestånd av honom.
“Jävla ryss”
Efter polisingripandet loggar Alexander Maric in i en chattgrupp för poliser på mobilappen WhatsApp.
“Veme tömma oc på en ryss haha”, skriver han bland annat samt: “Kommer bli så anmäld wa”
“Haha gööt”, “Nädå” ,”Inte av en jävla ryss”, svarar en poliskollega som inte var med vid ingripandet.
Den 42-årige mannen är född Sankt Petersburg i Ryssland, men flyttade till Sverige för drygt tjugo år sedan när han var i 20-årsåldern.
Maric erkänner även i gruppen att han dunkat mannens huvud i golvet.
Fångas på film
Det poliserna Löthner och Maric inte inser är att hela polisingripandet fångats på film. 42-åringen har nämligen övervakningskameror installerade hemma. Filmerna bevisar att han är oskyldig, att poliserna inte hade laglig grund för sitt ingripande och att han aldrig hotat dem.
Nästföljande morgon släpps 42-åringen på fri fot av åklagaren. När han delges misstanke om hot mot tjänsteman, och förhörs om anklagelserna, vägrar han svara på frågorna. Istället överlämnar han filmmaterialet från övervakningskamerorna till sin advokat. Advokaten kontaktar i sin tur Särskilda åklagarkammaren och skickar med en länk till övervakningsfilmerna.
I augusti förra året grips de båda poliserna Herman Löthner och Alexander Maric och delges misstanke om brott.
– Jag upplevde att han sade att han skulle döda oss, ursäktar sig Maric i förhör.
Döms till fängelse
Under tisdagen föll domen mot de båda poliserna. Herman Löthner och Alexander Maric döms till ett års fängelse vardera för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott.
Maric döms även för dataintrång då han gått in i polisens datasystem för att läsa utredningen mot 42-åringen efter att den lagts ned, något som han inte haft behörighet att göra.
Domstolen skriver om 42-åringen att: “Det har funnits en betydande risk för att han skulle bli oskyldigt dömd för det brott Alexander Maric och Herman Löthner angav honom för om han inte haft en bevakningskamera i sin lägenhet. De tilltalade har också missbrukat sin ställning och det särskilda förtroende som polisyrket innebär, vilket utgör försvårande omständigheter.”
42-åringen säger att han efter händelsen tappat förtroendet för polisen, och frågar sig hur vanligt det är att andra poliser agerar på samma sätt där de falskanklagar personer för brott för att på så sätt få extra pengar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.