På tisdagen visade Samhällsnytt ett videoklipp där grovt kriminelle Farok Akra ber sitt gäng filma när han förnedrar en polisman genom att kalla honom för ”fucking aspriant” och ”jävla fitta”. Mannen kommenderar även polismannen att lämna platsen med ord som ”ställ dig där jalla” – en order som polismannen åtlyder. Samhällsnytt har varit i kontakt med Farok som rättfärdigar attacken med att han är ”rasist som SD”. Vi har även talat med en polis som kommenterar scenerna.

Samhällsnytt kunde berätta att mannen som har bakgrund från Syrien och är bosatt i det ’särskilt utsatta området’ Vivalla i Örebro även är dömd för en lång rad brott däribland rån, flera fall av misshandel och narkotikabrott.

LÄS ÄVEN: Tungt kriminell attackerar polis på film: ”Vet du vem jag är – din jävla fitta”

Farok skickar iväg polis: ”Jävla fitta – ställ dig där”

Nedan följer videoklippet från händelsen när Farok ber en vän filma i samband med att han brusar upp aggressivt och börjar förnedra och verbalt attackera en polisman. Han kräver sedan att polismannen ska lämna platsen.

– Vet du vem jag är? Rör inte mig, håll käften din jävla fitta. Din pissluffare.
– Gå. Jalla. Ställ dig där. Ställ dig vid bilen, så ja.

Polisförnedraren: ”Jag var offer som blev boven”

På onsdagen har Samhällsnytt varit i kontakt med Farok som anklagar vår rapportering om händelsen för att inte stämma eftersom han ”blev boven”. Detta trots att vi i föregående artikel använt oss av hans egen förklaring på Facebook.

”När man undviker o prata med en polis som jag inte känner. Han säger själv att han ej vet vem jag är men ändå är jag misstänkt för narkotikabrott!!!!???? Han börjar ta tag i min arm när jag backar bakåt. Jävla särbarn till aspirant… lär dig skillnaden på ringa narkotikabrott och narkotikabrott. Hahahaha”

Farok som på tisdagen undvek att svara på våra frågor om händelseförloppet och reaktionen mot polismannen återkom senare med förklaringen att han anser sig vara offer med den juridiska rätten på sin sida.

I ett meddelande skriver Farok även att han rättfärdigar den förnedrande behandlingen mot polismannen med att han själv är rasist som han menar att Sverigedemokraterna är. Meddelandet raderades senare från chatten, vilket framgår av skärmdump nedan.

När Samhällsnytts reporter Simon Kristoffersson frågar Farok varför han raderade meddelandet om att han är rasist vill han inte yttra sig mer i frågan.

Konversation med Farok.

Farok återkom senare med förklaringen att hans reaktion mot polismannen var ett sätt att skydda sig mot vad han menar är polisers maktmissbruk.

Polis kommenterar scenerna: ”Ganska smart att kliva undan”

Samhällsnytt har varit i kontakt med en erfaren polis för att höra hur personen ser på händelseförloppet som utspelar sig i videon och huruvida polisernas stillatigande och undfallande arbetssätt är ett direktiv från myndigheten.

Personen beskrev själv hur man spontant blir förbannad över mannen som skriker men att polisernas passiva reaktion som syns i videon förklaras med ett grundtaktiskt förhållningssätt som poliser arbetar efter. Vidare säger polisen att det är en bemanningsfråga – om man hade varit fler hade han legat i polisbussen.

– Poliser ska aldrig förlora något vi kliver in i. Polisens uppgift är att förhindra brott då kan vi inte gå in och förlora situationen. Då har vi inte tillfört något. Sedan kan poliser vara olika bra på diskussioner och konflikthantering.

– Om de är tio man, alla är i hans viktklass och klientel, då är det taktiskt korkat att ge sig in i det. Då är det bättre att vänta. Sedan kan man förhindra att man hamnar i den här situationen som kollegan som blir kallad det ena och det andra. Man kan tycka att hans handlade är ganska fegt men samtidigt är det ganska smart att kliva undan och vänta på mer folk.

Är det en del av direktiven att förhålla sig passivt i en sådan här situation även om man ser underlägsna ut?

– Det är upp till den enskilda polismannen att utifrån situationen bedöma vad det bästa taktiska alternativet är. Är det att klippa honom framför hans polare? För så kan det vara ibland. Att man klipper någon framför folk för att kanske plocka ned honom något pinnhål i hierarkin eller att man väntar och tar personen ett kvarter bort där vi är fler och där det är mindre uppståndelse.

– Det beror helt på situationen. Det finns inget direktiv givet. Om man har som utgångspunkt att vi vinner alla situationer vi går in i – där har du det taktiska förhållningssättet.

Om en grovt kriminell beordrar en polisman att flytta på sig. Är det också en bedömningsfråga att lyda?

– Återigen det är taktiska förhållningssättet. Om man har att göra med någon som möjligen är narkotikapåverkad eller lider av pyskisk ohälsa – de svartmålar ofta en kollega oavsett hur trevlig personen är men sedan kan de utan problem prata med den andra kollegan. Då får man byta.

– Jag är inte där för att sälja in mig själv utan huvudsaken är att polisen vinner situationen. Sedan kan man känna och tycka någonting.

Det uppstår lätt kritik att sådant här passivt polisarbete inte inger någon respekt hos kriminella.

– Absolut. Jag förstår att folk tänker så men det är för att man inte har hela bilden. För det första har man inte hela den juridiska utbildningen. Att man vet vad man får göra och sen förstår man inte situationen. Man har inte hela bilden utan måste upp med ett större perspektiv. Vad hände innan?

– Jag förstår att folk tänker så där eftersom man blir arg och då tänker man bara känslomässigt. ”Fan jag vill slå honom på käften” – det är känslan men det är reptilhjärnan som går på känslorna. Man måste tänka taktiskt och gå på det man vet fungerar.

Det framförs kritik som menar att ni har tappat kontrollen över vissa ’utsatta områden’. Hur är är den generella uppfattningen om detta inom kåren?

– Ja så är det ju. Det är ingen som vill ta emot hjälp i dessa områden. Om polisen skulle stå i mitt kvarter dygnet runt och sju dagar i veckan så skulle jag känna en oerhörd trygghet. Men i de här områdena så tycker man att man blir trakasserad istället.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.