En till media läckt hemligstämplad rapport visar att det pågår en infiltration av den holländska polisen från den organiserade gängkriminaliteten. Dussintals poliser har sparkats på grund av kopplingar till brottslighet och enligt rapporten är detta endast “toppen av ett isberg”. I 40 procent av fallen handlar det om poliser med invandrarbakgrund. Även i Sverige har poliser beslagits med att lämna uppgifter till kriminella.
Det nederländska polisfacket har begärt extra utbildning i hur man motstår närmanden från kriminella gäng. Detta efter att det i en rapport påtalats att dussintals poliser sparkats bara den senaste tiden för korruption och säkerhetsläckor samtidigt som rapporten varnar för ett mycket stort mörkertal.
Algemeen Dagblad (AD) skriver att den hemliga polisrapporten bekräftar misstankarna om att polisen över hela landet infiltreras av den organiserade brottsligheten. Bara i mellersta Hollands polisdistrikt har 19 poliser beslagits med att ha kontakter med den undre världen.
I rapporten sägs att dussintals poliser har suspenderats eller avskedats bara under de senaste veckorna till följd av brott, korruptionsanklagelser, bedrägerier, sekretessöverträdelser, tjänstefel och missbruk av polisens dataregister.
I Utrecht, fick en polischef nyligen sparken och väntar nu åtal efter att ett kronvittne avslöja att polischefen vid sidan av sin polislön också stått på den ökände knarkbaronen Ridouan Taghis lönelista. Taghi står just nu tillsammans med 15 kumpaner inför rätta, misstänkta för en lång rad beställningsmord.
I Amsterdam, har ett flertal poliser sparkats eller suspenderats för tunga narkotikabrott, bedrägerier, manipulering av myndighetens datorer och register samt för att ha läckt hemlig information till kriminella.
“Toppen av ett isberg”
Rapporten slår fast att de många ärendena troligen bara utgör “toppen av ett isberg” och att polismyndigheten på grund av bristande resurser inte hinner med att utreda ens de ärenden man har på bordet.
Jan Struijs, som är ordförande för ned holländska polisfacket NPD, säger till AD att myndigheten måste göra avsevärt mer för att förstärka de anställdas motståndsförmåga mot den uppvaktning som sker från den organiserade brottsligheten på alla nivåer.
Strujis påpekar också att situationen skapar misstankar och bryter ned förtroendet mellan poliskollegorna, något som påverkar polisarbetet negativt.
– Det är ett verkligt stort problem. Poliser måste kunna lita blint på varandra.
Poliser med invandrarbakgrund överrepresenterade
I en annan rapport, som offentliggjordes för två år sedan av det holländska justitiedepartementet, redovisades att cirka 40 procent av de här problemen inom kåren rör anställda med invandrarbakgrund. Det är en kraftig överrepresentation då endast 7 procent av personalen har sådan bakgrund.
Rapporten konstaterade att poliser från invandrarområden löper större risk fär påtryckningar från kriminella och är mer sårbara för sådan uppvaktning eftersom de relativt sett känner en högre lojalitet med sin etniska grupp och släkt inom vilken kriminellt aktiva ofta återfinns.
Problem även i Sverige
Sverige har på senare tid satsat stort på etnisk mångfald inom polisen och även sänkt antagningskraven för att skynda på utvecklingen. Man talar mycket om fördelarna med detta, bland annat att poliskåren ska återspegla det svenska samhällets demografiska profil.
Man talar mindre om det som den holländska rapporten varnar för – riskerna med att vissa demografiska utsnitt inom befolkningen är kraftigt överrepresenterade inom kriminaliteten, de verksamheter som det är polisens uppgift att bekämpa. Flera avslöjande har gjorts även i Sverige där poliser beslagits med kontakter med den undre världen.
Polis i Malmö stängdes av
I Malmö stängdes nyligen en manlig polis av som arbetat med att utreda den gängrelaterade brottsligheten. Skälet till avstängningen är att mannen misstänks ha försett kriminella som han varit satt att utreda med känslig information, bland annat uppgifter som han anskaffat genom olovliga slagningar i polisens register. Mannen bedöms inte kunna omplaceras utan kommer att sägas upp.
Samtidigt uppges att den aktuella läckan inom Malmöpolisen inte tros vara någon isolerad händelse. “Det finns flera fall där vi ser direkta kopplingar till grov kriminalitet. Det handlar om personer som bland annat är släkt med både poliser och civilanställda” berättar en källa inom polisen för Kvällsposten.
Läckte uppgifter ur polisens register
Tidigare har Göteborgspolisen avskedat en polisinspektör efter erkännanden om att vid ett stort tillfällen ha lämnat ut information från polisens register till kriminella personer. Det handlade om uppgifter om vilka brott som kommit till polisens kännedom vid en viss tidpunkt, vilka som varit misstänkta för brotten, vilka frihetsberövanden som gjorts med anledning av brotten och vad de personerna sagt i polisförhör.
Det framkom också att polismannen inte gjort detta för pengar utan på grund av bekantskap och lojalitet med kriminella personer.
Vittne mördades efter polisläcka
För två år sedan riktade misstankar mot en polischef i Stockholm efter att ett vittne i en mordutredning röjts ur vägen. Polismannen misstänktes ha läckt information till de misstänkta om en 40-årig man som bevittnat ett mord. Strax efter att detta ska ha skett mördade både vittnet och hans fru.
Polisutredningen handlade om en gängkriminell dödsskjutning i invandrardominerade Hallonbergen strax norr om Stockholm. Den 40-årige mannen bevittnade händelsen och utgjorde en viktig del i bevisningen mot gärningsmännen.
Sex veckor senare mördades han av maskerade män utanför sin bostad. Inne i bostaden mördades även vittnets fru. Gärningspersonerna misstänktes ha fått information om vittnet från en polis med chefsbefattning.
22-årige Fouad Saleh kunde trots att vittnet röjts ur vägen senare dömas till livstids fängelse för såväl det ursprungliga mordet som morden på vittnet och hans fru. Åtta andra personer dömdes samtidigt till långa fängelsestraff.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.