Enligt en ny rapport från polisens nationella bombskydd har kriminella gäng under det senaste året börjat använda mer kraftfulla sprängämnen. De har också en ökad benägenhet att utföra sprängdåd i miljöer där allmänheten kan komma till skada.

Hittills i år har drygt 80 sprängningar skett, en liten ökning jämfört med samma period i fjol men en dramatisk ökning desto längre bakåt i tiden man går. Antalet inkluderar dock inte förberedelser till allmänfarlig ödeläggelse.

I Stockholm är uppgången tydlig medan trenden i region öst går ned. I region syd ligger den på ungefär samma nivå som förra året.

Fara för allmänheten

I rapporten konstateras bland annat att de kriminella gängens härjningar utsätter allmänheten för allt större fara.

– Framförallt i trapphus. Det är vanligt, och det utsätter allmänheten för en stor risk. Det är trots allt en liten stund mellan att man antänder något, tills det detonerar. Risken att någon kliver ut genom dörren, går ut med hunden, eller kommer hem, är jättestor, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Gängkriminella sprängdåd ökar – regeringen lägger skulden på byggbranschen

En annan aspekt är att man använder allt kraftigare sprängladdningar, något man kunnat se genom att analysera effekterna av detonationen.

– Vilka skador har det blivit. Hur ser det ut på väggar, utrustning, fordon, marken, splitter, och så vidare. Och det är förvånansvärt ofta ganska stora skador, säger Marie Borgh.