Enligt nya uppgifter saknas det aspiranter på hela fyra av tio platser vid vårterminens polisutbildning. Det framgår att många av de sökande ”inte är rätt personer”.

I början av januari uppmärksammade Samhällsnytt att över 2 000 erfarna poliser de senaste fem åren har sagt upp sig och bytt karriär. Bara förra året valde 400 att lämna polisyrket i förtid – och trenden fortsätter. Samtidigt visar statistik från Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) att andelen tomma platser gör ett rekorddyk för vårterminen, rapporterar SvD.

LÄS ÄVEN: Fortsatt många poliser som lämnar yrket

Endast fyra av tio platser fyllda

Det framgår att 17 500 personer sökte till utbildningen inför vårterminen. Sammanlagt finns 1 020 platser men efter att vårterminens utbildning startat är det endast 606 av dessa som är fyllda. Detta trots att regeringen år 2017 lovade att Polismyndigheten skulle växa med 10 000 anställda fram till år 2024.

”Inte rätt personer”

Enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson beror de tomma platserna på att personerna som söker inte har vad som krävs. Efter att fysiska och medicinska tester hade slutförts fanns endast 1 842 av de 17 500 sökande kvar. Vid samtalet med en psykolog skalades ytterligare 1 100 personer bort. Till sist var det endast 651 personer kvar.

– Standardförklaringen har varit att det är många som söker men att det är inte rätt personer, säger Forssell (M)

LÄS ÄVEN: Regeringens löfte om 10 000 fler poliser till 2024 omöjligt enligt expert

authorimage