När PostNord lanserar ett nytt sätt att köpa porto på passar man på att höja priserna trots att hela hanteringen sker digitalt och det inte finns några omkostnader med hanteringen av fysiska frimärken.

Enligt PostNord gör de nya portokoderna det enklare och smidigare att skicka brev inrikes och utrikes.

– Framförallt ser vi att portokoder kan bli en bra lösning när man har behov av att posta ett brev spontant eller på språng. Du kan enkelt köpa din portokod online från en dator eller mobil, skriva koden på brevet och lägga det direkt på brevlådan, säger Elisabeth Hansson, chef för PostNords brev, reklam och tidningsaffär.

LÄS ÄVEN: Här är statliga bolagschefer med halv miljon i månadslön

Portokoden består av siffror och bokstäver som skrivs på brevet ovanför adressen där man vanligen placerar ett frimärke. De finns att köpa via nätet och företagets app. Att posta ett brev med en portokod sker precis som vanligt. I Sverige är tjänsten helt ny men man har tittat på Danmark där ett liknande system funnits i tio år.

Pris för ett brev med vanligt frimärke är tolv kronor. Men priset för portokoder kommer att vara 13 kronor för 50 g – detta trots att man inte behöver hantera frimärken och försäljningen sker via internet. Tidigare uppmärksammade Samnytt att PostNord:s vd Annemarie Gardshol toppar lönelistan på statliga bolag med en månadslön på 583 333 kronor.