Efter att regeringen och Sverigedemokraterna nyligen gick ut och meddelade att man kommit överens om att sänka reduktionsplikten för bensin och diesel – i det sistnämnda fallet en rejäl sänkning – kontrade Preem med att det kanske inte alls blir någon större skillnad i pris vid pump för konsumenterna. Nu höjs röster för att bojkotta Preem.

Inblandning av biodrivmedel sänks från dagens 7,8 procent för bensin och 30,5 procent för diesel till sex procent vid årsskiftet. Detta skulle ge ett avsevärt lägre pris i synnerhet för diesel.

Från branschorganisationen Drivkraft Sverige kritiseras beslutet på grund av de investeringar man gjort i biodrivmedel, vilka i sin tur grundats på att reduktionsplikten skulle höjas fram till 2030.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Preem visar hur djupa staten fungerar”

Och på Preem flaggar man för att den sänkning på flera kronor för dieseln som det talas om inte blir av.

– Det finns ingen i branschen som tror att det kommer att bli i närheten av den siffran, säger Preems presschef Dani Backteg till Svenska Dagbladet.

Många raffinaderier har styrt om produktionen och gått över till att ta fram förnybart drivmedel, vilket ska ha skett på bekostnad av den diesel som krävs för svenska förhållanden – denna kan det därmed bli brist på vilket skulle dra upp priset.

För de med bensinbil väntas skillnaden bli marginell, om någon.

LÄS ÄVEN: SVT-reporter: Dieselpriserna är låga

I Facebookgruppen Bränsleupproret, med drygt 570 000 medlemmar, höjs på tisdagen röster för att bojkotta Preem – något som gett upphov till en livlig debatt.