Brasiliens president, Jair Bolsonaro, har profilerat sig som motståndare mot massiva nedstängningar av samhället som skydd mot coronaviruset. Han har dessutom aldrig vaccinerat sig. Detta har lett till stark kritik från många håll. I en intervju förklarar presidenten sitt ställningstagande.

Bolsonaro säger att han aldrig vaccinerade sig mot covid-19 eftersom han är orolig över eventuella biverkningar från de rekordsnabbt framtagna vaccinen. Han säger sig även ha utvecklat tillräckligt med antikroppar på naturlig väg för att klara sig väl.

I juli 2020 testades Bolsonaro positivt för covid-19 för första gången. Han behandlades med hydroxiklorokin, som vanligen används mot malaria, och återhämtade sig. I september, året därpå, smittades han igen vid ett toppmöte i FN:s generalförsamling i New York. Denna gång upplevde han endast milda symtom.

LÄS ÄVEN: Studie: Fler sökte vård för hjärtinfarkt efter vaccinering

Sökte botemedel mot covid-19

I en intervju med amerikanska Fox News-ankaret Tucker Carlson berättar Bolsonaro om sina tankegångar och bakgrunden till varför han inte vaccinerat sig.

– När viruset slog till kraftigt i mars 2020 ville många ha vaccin. Jag efterfrågade ett botemedel, eftersom vi såg att många redan smittats och antalet ökade snabbt. När man, som jag själv, redan smittats så hjälper inte ett vaccin. Du tar inte ett vaccin om du redan är sjuk, du behöver ett botemedel.

Bolsonaro kontaktade läkare både i Brasilien och andra länder i jakt på redan existerande alternativ som skulle kunna mildra eller bekämpa virusets framfart.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Hydroxiklorokin kunde ha räddat hundratusentals

”Malariamedicin verkade fungera”

– I Brasilien studerade jag frågan. Jag kontaktade läkare i andra länder, inklusive afrikanska länder söder om Sahara, eftersom det där fanns människor som verkade vara immuna eller, när de smittades, var viruset inte tillräckligt starkt för att skicka dem till sjukhuset eller ta livet av dem.

Kopplingen gjordes att det möjligen var användandet av malariamedicin i området som gjorde att virusets framfart mildrades. Första gången Bolsonaro smittades medicinerades han, precis som USA:s tidigare president Donald Trump, med hydroxiklorokin och blev frisk.

Bolsonaros hyllande av medicinen fick genast enorm kritik. Han säger att mainstream-media omedelbart slog ned på alla alternativa behandlingsmetoder för att istället enbart förespråka massvaccinering.

– Idag ser vi människor som tagit tre-fyra doser vaccin men som ändå blir sjuka av viruset och dör.

LÄS ÄVEN: Vem stoppade botemedel mot corona i Sverige?

”Allt fokus var på vaccin”

– I Brasilien såg vi uppkomsten av två mediciner som började användas flitigt och jag tog dem själv när jag blev sjuk. Men trycket var massivt över hela världen, från media och läkemedelsföretagen. De var alla emot behandlingen. Allt fokus var på vaccin.

Ytterligare en anledning till Bolsonaros skepsis mot vaccinen var att läkemedelsföretagen ville friskriva sig från ansvar för eventuella biverkningar.

– Jag läste Pfizers kontrakt och en av klausulerna sa: ”Vi ska inte på något vis kunna ställas till svars för några biverkningar som uppstår från vaccinet”. Det gjorde mig orolig. Vi fick även information, bland annat från det amerikanska Läkemedelsverket FDA, om att det är sannolikt att flera biverkningar kommer att dyka upp inom en överskådlig framtid.

Bolsonaro säger även att många i höga positioner blev berusade av både makt och ansvarsfrihet under pandemin. Han berättar vidare om långt framskridna försök med att ta fram ett nässpray mot covid-19, i samarbete med israeliska forskare, men att projektet sköts i sank av vaccinationslobbyn.

LÄS ÄVEN: Studie: Hjärtmuskelinflammation bieffekt av coronavaccin

Läkemedelsbolagen slipper ansvar

Trots presidentens motstånd röstade den brasilianska kongressen igenom en lagstiftning som ger läkemedelsbolagen rättslig immunitet mot alla eventuella biverkningar som kan uppstå av deras vaccin. Bolsonaro menar att anledningen var desperationen som piskats upp i media. Oron hos allmänheten var enorm.

Brasilien köpte in tillräckligt många doser för att kunna vaccinera hela befolkningen, uppger presidenten. Däremot satte han stopp för tvång till allmän vaccination. Bolsonaro säger att han inte införde något vaccinmandat eftersom han värdesätter individuell frihet.

– Som jag sagt tidigare, kanske är jag den ende statschefen som motsatt sig kraftiga restriktioner och inte tagit vaccinet. Vänstern ville få bort mig från presidentposten och krävde att jag skulle vaccinera mig. ”Låt mig då dö och låt det vara mitt val”, svarade jag.

Intervjun kan ses nedan: