I slutet av förra året gick Ikea ut med en prisökning som man menade att logistikproblem relaterade till pandemin låg bakom. Sedan dess har priserna fortsatt stiga och spås fortsätta uppåt.

Enligt SCB:s senaste mätning var prisökningen på möbler 13,4 procent i mars jämfört med samma månad året innan.

– Möbelpriserna sticker onekligen ut, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, till Expressen.

Priset på möbler har stigit mer än på exempelvis bröd, frukt och oljor. Endast kaffe, logi, energi och drivmedel har ökat mer.

Liksom i andra branscher med produktion drabbas man av stigande priser på energi och drivmedel men även råvaror som trä, plast, gummi och textilier.

Kommer fortsätta

Kennemar tror att risken är stor för fortsatta prisökningar.

– Så länge vi har de här höga kostnaderna, som verkar hålla i sig, så finns det en klar uppåtrisk för det. Problematiken vi hade under pandemin kommer att fortsätta, eller till och med förvärras, säger han.

Kriget

Ytterligare en faktor är kriget i Ukraina då Ryssland är en extremt stor producent av trävaror och exporterar cirka 30 miljoner kubikmeter trä. Kina importerar cirka 15-20 miljoner av dessa vilket lär öka nu.

Samtidigt har Ryssland förlorat sin FSC-certifiering, som visar att träet kommer från en skog som brukas på ett miljöanpassat och socialt ansvarstagande sätt. De flesta större möbelkedjorna och byggvaruhusen har åtagit sig att köpa in produkter med FSC-märkt trä.