jessica-krug-bild-privat
Utrikes

Professor ljög om sin etnicitet – sade sig vara svart för att få privilegier

Publicerad 9/6/2020
Annons

En ny rasskandal har uppdagas på George Washington University i USA. En av professorerna, Jessica Krug, har beslagits med att ljuga om sin härkomst. Genom att hävda att hon är svart har hon kommit i åtnjutande av en rad privilegier som hon inte haft rätt till.

Att vara svart innebär i USA en lång rad förmåner via ett system som kallas affirmative action. Exempelvis får företagare med mörk hudfärg särskilda skattelättnader. Inom universitetsvärlden erbjuds gräddfiler för så kallade icke-vita till utbildningar och akademiska befattningar.

Att komma i åtnjutande av dessa rasorienterade särrättigheter har blivit åtråvärt och inte sällan förfalskar man uppgifter om sin härkomst för att få svarta privilegier. Ett färskt exempel är Jessica Krug som tilldelats en professur på prestigefyllda George Washington University genom att med falska dokument framställa sig som svart.

Krug som i själva verket är vit erkänner nu att hon genom hela sitt vuxna liv och akademiska karriär ljugit om sin hudfärg. Detta för att komma i åtnjutande av de strukturella privilegier som det i USA innebär att vara afroamerikan.

Hon har gått så upp i sin falska svarta identitet att hon profilerat sig som afroamerikansk aktivist och som akademiker specialiserat sig på svarta amerikaners historia. Den professur hon fuskat till sig är också inom det området.

I sitt erkännande om att ha ljugit berättar Krug att hon under sin resa mot de höga akademiska befattningarna ljugit ihop en rad falska svara identiteter – först som svart nordafrikan, sedan som svart med amerikanska rötter och därefter som svart från Bronx med karibiska rötter.

Hon säger nu att hon ångrar sig djupt och beskriver sig som en ”kulturell bloigel” och spär på med epitet om sig själv som ”oetisk, anti-svart, kolonialistisk och moraliskt förkastlig” och att hon ägnat sig åt så kallad kulturell appropriering men ger som förklaring till sitt agerande ”psykisk ohälsa”.

Genom att komma ut som lögnare erkänner oh bekräftar hon samtidigt att det är förenat med tydliga privilegier att vara svart i USA. Krug har egentligen judisk bakgrund men att tillhöra den i USA och på många andra håll generellt högpresterande folkgruppen ger inga affirmative action-privilegier.

Som aktivist har Krug anslutit sig till den diskurs som beskriver svarta i USA som diskriminerade och kollektivt utsatta för rasism där den rasidentitära Black Lives Matter-rörelsen just nu utgör ett framträdande inslag. Krug har genom sitt agerande visat att det, tvärt emot det budskap hon velat förmedla, numera medför strukturella privilegier att vara svart i USA.

Affirmative action-privilegierna, som införts och försvaras med argument om att motverka diskriminnering baserat på hudfärg, har ifrågasatts alltmer då de i realiteten av många anses göra precis det de säger sig vilja förhindra.

Vita och asiater utsätts genom systemet för kollektiv och strulturell diskriminering på grund av sin hudfärg, menar man och slår snett genom att inte ta hänsyn till faktiska sociala omständigheter på individnivå.

Det är ännu oklart som Krug nu kommer att få sparken från sin tjänst. Universitetet har än så länge endast knapphändigt kommenterat avslöjandet med att man ”undersöker situationen”. Krug meddelar dock själv att hon inte kommer att undervisa mer under innevarande termin.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1170”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons