Migrationsverket skriver upp prognosen för antalet asylsökande i år. Fler migranter förväntas nu komma från framför allt Syrien och Sydamerika.

Migrationsverket bedömer i sin senaste prognos att ungefär 23 000 migranter kommer att söka asyl i Sverige under 2020, rapporterar SR. Tidigare låg prognos för året på 21 000. Samtidigt utgör asyl bara en del av den totala invandringen till Sverige, som med anhöriginvandring och andra grupper medräknat ligger på fortsatt rekordhög nivå med runt 100 000 beviljade uppehållstillstånd om året.

Under förra året sökte 21 958 personer asyl i Sverige. Om Migrationsverkets senaste prognos visar sig stämma kommer det innebära att ungefär 1 000 fler personer kommer söka asyl i år jämfört med 2019.

Men Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer menar att ökningen är ganska obetydlig.

– Det är en ganska marginell ökning, säger han till SR.

LÄS ÄVEN: Kommuner kräver ett stopp för inflöde av migranter och socialbidragstagare

Migranter från Syrien och Sydamerika ökar

I den senaste prognosen bedömer Migrationsverket att den senaste tidens ökade antal migranter som tar sig längs den östra Medelhavsvägen till Grekland, och från Latinamerika till Europa, kommer att fortsätta under årets gång.

Antalet syrier som anländer till Grekland är fortfarande högt och var betydligt högre under andra halvåret 2019 jämfört med motsvarande tidsperiod 2018 och 2017, kan man läsa i prognosen. Det står även att antalet migranter som rör sig genom Balkan har ökat.

Från Sydamerika har antalet asylsökande migranter också ökat under de senaste åren från Venezuela, Nicaragua, El Salvador, Peru och Colombia. Enligt prognosen beror det på politisk repression och svåra socioekonomiska och humanitära förhållanden. Migrationsverket bedömer att antalet asylsökande från världsdelen kommer att fortsätta att öka.

LÄS ÄVEN: Fler kommuner vill stoppa inflyttning av migranter – MP hotar med ny lagstiftning