Allt fler Eskilstunabor protesterar mot en fabrik som ett kinesiskt företag håller på att bygga utanför Eskilstuna. Anledningen är att fabriken fått dispens att använda och släppa ut en giftig kemikalie som är förbjuden i Sverige sedan 1996. Men beslutsfattarna menar att fabriken, och utsläppen, är nödvändiga för att rädda klimatet.

”Bolagets produkt är viktig ur ett klimatperspektiv eftersom produkten utgör en grundläggande komponent för elektrifieringsomställningen. Genom en etablering av den ansökta verksamheten ökar möjligheterna att minska användningen av fossila bränslen genom omställning till förnybar energi.”

Så står att läsa i en dom från Mark- och miljödomstolen i Nacka som avkunnas i december förra året. Det domstolen då tar ställning till är om och under vilka omständigheter en planerad fabrik utanför Eskilstuna ska få använda kemikalien metylenklorid, eller diklormetan (DCM) som den också kallas.

Faksimil

Förbjuden kemikalie

Sedan 1996 är metylenklorid en förbjuden kemikalie i Sverige. ”Kemiska produkter som helt eller delvis består av metylenklorid får inte saluhållas, överlåtas eller användas yrkesmässigt”, står att läsa i förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter.

Åke Bergman är seniorprofessor i kemi, och var under många år var verksam vid Stockholms universitet. Han betraktas inom branschen som en av världens ledande experter inom miljökemi. Han har själv använt sig av metylenklorid i olika laboratorieexperiment.

– Metylenklorid är ett lösningsmedel. En kemikalie med en väldigt flyktig kokpunkt strax under 40 grader. Den är väldigt volatil. Man pratar om ett ångtryck som är skapligt högt, vilket gör att den förångas när man har den i olika processer, förklarar han för Samnytt.

Åke Bergman. Foto: Pressbild

– Det som gjorde att den förbjöds under 90-talet var väl framför allt att den är cancerframkallande. Men den kan ha andra effekter också, fortsätter han.

De effekter som rapporterats är alltifrån yrsel, trötthet och illamående till medvetslöshet och till och med döden för dem som exponeras för större mängder av kemikalien. Förhöjd risk för cancer och fosterskador har också nämnts.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 235 62 69, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Företag från Kina

Trots att metylenklorid är förbjuden i Sverige sedan nästan 30 år tillbaka, så är det möjligt för företag att söka dispens för att använda kemikalien ändå. Och det är alltså detta som gjorts för den nya fabriken i Svista öster om Eskilstuna.

Det är kinesiska Shenzhen Senior Technology Material som står bakom fabriken. I den ska det tillverkas en tunn plastfilm, ett membran, som anses nödvändigt för den så kallade gröna omställningen. Membranen kommer nämligen användas i batterier till framtidens elbilar. Batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå är en viktig kund.

Shenzhen Senior Technology Material, eller enbart Senior som de föredrar att kalla sig, menar att de inte kan producera det tunna membranet utan användandet av metylenklorid. Det finns, menar företaget, ingen metylenkloridfri process som kan producera batterimembran med den kvalitetsnivå företaget eftersträvar.

Senior har även påpekat att liknande fabriker i länder som Japan, USA, Korea, Kina, Ungern och Polen alla använder metylenklorid i sina processer.

Och svenska myndigheter, mark- och miljödomstolen och Kemikalieinspektionen, har godkänt användandet. För klimatets skull.

900 ton

Men det är inte bara att Senior får använda metylenklorid som skapar uppmärksamhet, utan även de mängder det rör sig om. Den dispens Kemikalieinspektionen utfärdat säger 2770 ton fram till sista maj nästa år.

Företaget får dessutom släppa ut upp till 900 ton av kemikalien varje år.

– Det är absolut jättemycket, säger Maria Berntsson, miljö- och hälsoansvarig på Göteborgsföretaget Wellspect, till Samnytt.

Maria Berntsson. Foto: Wellspect

Wellspect är ett företag som tillverkar medicinsktekniska produkter. Fram till 2022 använde de också metylenklorid i sina processer. Sedan 2023 är tillverkningen dock helt fri från den kemikalien.

Berntsson förklarar för Samnytt att metylenklorid används i slutna system. De fabriker som använder kemikalien försöker återanvända så mycket som möjligt, och rena utsläpp till luften.

– Men det blir utsläpp hur man än gör. Vi hade ett slutet system, vilket de också har, men det blir ändå vissa diffusutsläpp och punktutsläpp från din reningsanläggning. Det går inte att återvinna allt. Det blir alltid ett visst utsläpp, påpekar hon.

Sista stora utsläpparen

Den främsta anledningen till att Wellspect slutar med metylenklorid 2022 är att det blir allt svårare att få dispens för att använda kemikalien. De svenska myndigheterna ställer tuffa krav. Företaget investerar därför hundratals miljoner i en tillverkningsprocess som är fri från kemikalien.

– Sista dispensen var tio ton för några månader, berättar Maria Berntsson.

Miljöchefen för Göteborgsföretaget är därför rejält förvånad över att ett kinesiskt företag som Senior nu plötsligt får dispens att använda tusentals ton metylenklorid, och släppa ut så mycket som 900 ton per år.

– Vi var de sista som använde större mängder av det. Så dyker det upp en till aktör som använder mycket mer. Så det är klart att man kanske är förvånad, säger Maria Berntsson.

– Vi släppte ut kanske tre-fyra ton per år. Då använde vi 250 ton på ett år. Så det var inte mycket vi släppte ut.

Vill flytta

Katarina Svedberg bor utanför Eskilstuna, bara några hundra meter från den framväxande fabriken. Hon har skapat Facebook-gruppen Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid, som på några veckor gått från noll till fler än 7 500 medlemmar.

– Vi vill få bort tillståndet helt enkelt. Vi har inte haft en aning om det här. Det har inte pratats om att det ska släppas ut en förbjuden kemikalie över Eskilstuna, säger hon till Samnytt.

Katarina Svedberg. Foto: Privat

Katarinas Facebook-grupp lockar främst Eskilstunabor, men har medlemmar från hela Sverige och till och med i utlandet. Gruppen har engagerat så väl kemister som jurister som vill hjälpa till att stoppa tillverkningsprocessen med metylenklorid.

– Många Eskilstunabor har ställt sig i bostadskö till andra städer. Vi har Eskilstunabor som planerar sälja sina hus. Folk är helt enkelt rädda, säger Katarina Svedberg.

– Jag är en av dem som kommer flytta om det här blir av.

”Jag vill ha bort den”

Seniorprofessor Åke Bergman tycker inte att Maria Berntsson och andra Eskilstunabor behöver oroa sig för den nya fabrikens utsläpp av metylenklorid.

– För de boende i Eskilstuna så är det väldigt små risker eftersom exponeringen är så låg, påpekar han.

Däremot tycker Bergman att det är en kemikalie som bör undvikas, och talar om att vi människor under vår livstid utsätts för en ”cocktail” av olika kemikalier, avgaser och gifter som kommer från olika ”kranar”. Metylenklorid är en av dessa.

– Därför vill man ha bort den. Jag vill ha bort den, säger Åke Bergman och efterlyser tuffare krav på Senior för att ta fram en alternativ tillverkningsprocess som är fri från kemikalien.

– Man måste stänga alla kranar man kan. Självklart anser jag att man ska stänga den här kranen också. Samtidigt får man inte överdriva risken, eftersom exponeringen för diklormetan kommer att vara låg.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 235 62 69, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

”Det stämmer inte alls för mig”

Åke Bergman ser dock andra potentiella problem. Som arbetsmiljön för dem som kommer arbeta i fabriken med den giftiga kemikalien. Han är också väldigt undrande över att Senior fått tillstånd att släppa ut så mycket metylenklorid.

– Företaget säger att det är ett slutet system, ändå har de fått tillstånd att släppa ut 900 ton om året. Det stämmer inte alls för mig, utbrister han.

Dessutom undrar seniorprofessorn vad som skulle hända om olyckan är framme. Då kan helt andra gaser och kemikalier bildas.

– Det man måste ha järnkoll på är hur man hanterar en brand. Det är något brandkåren måste ha klart för sig, säger han.

– Någonstans runt 250 grader omvandlas metylenklorid till fosgen och saltsyra. Fosgenen förstörs sedan vid 600-700 grader, men det är giftiga gaser som bildas.

Fosgen användes som kemisk stridsgas under första världskriget, och dödade tiotusentals soldater. Då gasen var tyngre än luft sjönk den ned i och fyllde skyttegravarna.

”En överdriven oro”

Inte heller Maria Berntsson ser någon anledning att sälja huset eller säga upp lägenheten på grund av Seniors nya fabrik.

– Det är en överdriven oro, skulle jag säga. Då ska man nog titta på andra industrier, vägar och annat man bor nära, säger hon.

Att flytta från ett lugnt villaområde nära fabriken, och istället bosätta sig intill en vältrafikerad väg, skulle ur hälsosynpunkt kunna vara ett dåligt val.

– Ja, det skulle det absolut kunna vara, säger hon.

Men för många boende i Eskilstuna är experternas lugnande ord en klen tröst. Katarina Svedberg påpekar att experter haft fel förr, och att de utsläpp Senior fått klartecken för saknar motstycke i Sverige.

– Det kanske visar sig om tio år att det här har gått åt helvete, säger Katarina Svedberg till Samnytt.

Dagens arbete var först med att uppmärksamma den nya fabrikens utsläpp av metylenklorid.

LÄS ÄVEN: Debatt: Den gröna omställningen måste granskas