Polisen i Stockholm hoppas att kvinnorna i södra förorten Rågsved nu åter ska våga röra sig utomhus. Detta efter att den man tror är gärningspersonen bakom den senaste tidens överfallsvåldtäkter i området kring tunnelbanan har gripits och anhållits.

Att polisen gick ut med en fantombild på förövaren baserad på det signalement som de våldtagna kvinnorna har lämnat har bidragit till att utredningen krönts med framgång. Polisen har också lagt stora resurser på att lösa brotten, bland annat har man topsat över 200 män som passar in på gärningsmannabeskrivningen.

LÄS MER: Våldtäktsman sätter skräck i tunnelbaneresenärer – polisen visar bild

Utredarna anser sig nu med bevisning kunna knyta den anhållne mannen till tre av de fyra våldtäktsbrotten. Vittnesmålen från kvinnorna indikerar att även den fjärde händelsen begåtts av samma gärningsperson men där saknar polisen i dagsläget tillräckligt teknisk bevisning.

SVT sade nej till att hjälpa polisen
Flera medier, däribland statskontrollerade SVT, ville inte hjälpa polisen att få fast serievåldtäktsmannen. Man sade nej till att publicera såväl fantombild som skriftligt signalement på förövaren. Bland de medier som nekat polisen hjälp finns SvD och de andra tidningar som valt att endast vidarebefordra TT:s telegram där bild och signalementsuppgifter plockats bort.