Det var USA som i samarbete med Norge sprängde gasledningarna Nord stream 1 och 2 i Östersjön i september förra året. Det skriver den Pulitzer-belönade amerikanske journalisten Seymour Hersh i en längre genomgång av hur sabotageaktionen genomfördes.

Seymour Hersh belönades 1970 med ett Pulitzerpris för sitt avslöjande av Son My-massakern under Vietnamkriget. Han har sedan dess även rapporterat om bombningarna av tusentals civila i Kambodja, varit pennan bakom uppmärksammade artiklar i samband med Watergate-skandalen och skrivit om hur fångar behandlades i Abu Ghurayb-fängelset i Irak.

USA massakrerade civila i Vietnam och torterade fångar i Irak.

Nu har han tagit sig an sprängningen av Nord stream-ledningarna i september förra året. Genom att citera en ”källa med direkt kännedom om hur operationen planerades”, skildrar han i en internationellt uppmärksammad text på Substack hur sabotaget genomfördes.

Presidentens önskemål

Enligt Seymour Hersh redogörelse sätter USA:s regering samman en arbetsgrupp i december 2021. Förutom regeringsrepresentanter ingår USA:s militära ledning samt företrädare från underrättelsetjänsten CIA i den.

Vid gruppens möten förklarar Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan att det är presidentens uttryckliga önskan att ta fram en plan för att slå ut de ryska gasledningarna.

CIA, ledd av tidigare Rysslandsambassadören William Burns, betonar risken med en sådan operation. Det är en krigshandling att spränga Nord stream, och det får absolut inte komma ut att USA ligger bakom. Alla inblandade tycks förstå allvaret.

Joe Biden och Jake Sullivan hösten 2021. Foto: Adam Schultz/Vita huset

Dykare från Florida

Planen är att passa på under militärövningen ”Baltops” i Östersjön den kommande sommaren 2022. Och jobbet att utföra den CIA-styrda operationen går till en grupp dykare som rekryteras från amerikanska marinens dykskola i Panama City i Florida.

LÄS ÄVEN: Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”

Syftet med att använda dykare därifrån, istället för de världskända attackdykare (så kallade Navy SEAL) som utbildas vid Naval Academy i Annapolis, är att SEAL-dykarna är underställda kongressen. En grupp på åtta högt uppsatta kongresspolitiker, fyra demokrater och fyra republikaner, måste informeras i förväg om presidenten vill beordra en SEAL-operation. Det ökar risken för att uppgifter om operationen läcker.

Marindykarna från den betydligt mindre prestigefulla dykskolan i Florida är däremot inte underställda kongressen. USA:s president Joe Biden kan därmed använda dem, utan att behöva informera fler än nödvändigt om operationen.

Foto: USA:s marin

Biden säger till i förväg

Men i början av februari förra året, alltså innan den ryska invasionen av Ukraina, sker en viktig sak till: USA:s President Joe Biden berättar vid en pressträff att han planerar stoppa den ryska gasledningen.

– Om Ryssland invaderar, alltså stridsvagnar och trupper korsar gränsen till Ukraina, så kommer det inte längre att finnas något Nord Stream 2. Vi kommer se till att stoppa den, säger han.

LÄS MER: Aftonbladet: ”Nonsens” tro att USA saboterat Nord Stream

– Jag lovar att vi kommer kunna göra det, svarar han sedan med ett snett leende på en fråga från en journalist som undrar hur det ska göras.

C-SPAN

Att Biden på detta sätt öppet informerar om sina intentioner kan tolkas som ett sätt att undvika att operationen klassas som en förtäckt, så kallad ”covert”, operation.

”Det fanns inte längre lagkrav om att informera kongressen om operationen. Allt de behövde göra nu vara att bara göra det – men det behövde fortfarande vara hemligt. Ryssarna har överlägsen övervakning av Östersjön”, citerar Hersh sin källa.

Får hjälp från Norge

För att genomföra den hemliga operationen behöver USA dock hjälp från en Östersjöstat. Valet av samarbetspartner faller på Norge, som ses som det mest USA-lojala valet. I mars, efter den ryska invasionen, flyger medlemmar från det amerikanska teamet till Norge för att träffa norska marinen och säkerhetstjänsten, samt för att provdyka och rekognosera i Östersjön.

De särskilt starka banden till Norge är flera. Den militära västmaktsalliansen Nato leds av tidigare norske statsministern Jens Stoltenberg. Han uppges sedan Vietnamkrigets dagar i det närmaste fungera som en USA-marionett, ”som en vante som passar USA:s hand”, enligt källan.

Norge har dessutom ett egenintresse i att spränga Nord stream. Utan rysk konkurrens kan Norge tjäna mer pengar på sin egen gasförsäljning till den europeiska kontinenten.

Joe Biden och Jens Stoltenberg. Foto: Nato

Placerar ut bomber

Tre månader senare, i juni, är dykarna tillbaka i Östersjön. Denna gång officiellt som en del av militärövningen Baltops 22. Amerikanska dykare opererar öppet, både från Simrishamn i Sverige och danska Bornholm. Den amerikanska marinen skriver till och med om det på sin hemsida.

LÄS ÄVEN: Professor: USA sprängde Nord stream

Det få då känner till är att marindykarna inte bara genomför de officiella minröjningsövningarna. De passar även på att dyka ned till Gazproms gasledningar för att placera ut sprängladdningar vid dem i svensk och dansk ekonomisk zon.

Tanken är från början att sprängladdningarna ska tidsinställas, men efter ett sista minuten-önskemål från Biden har de istället försetts med fjärrutlösare. Den amerikanske presidenten vill ha möjlighet att beordra när de ska sprängas.

Amerikansk dykare i Simrishamns hamn. Foto: USA:s flotta

Norskt spionplan

Den 26 september 2022 flyger ett norsk spaningsplan av typen Boeing P8 Poseidon över Östersjön. Planet är helt nylevererat från USA. Från planet släpps en sonarboj i havet som sänder ut en lågfrekvent ljudsignal till de i förväg utplacerade sprängladdningarna.

Signalen når först fram till en av bomberna vid Nord stream 2, som exploderar vid tvåtiden på natten. Drygt ett halvt dygn senare aktiveras även sprängladdningarna i svensk ekononomisk zon med bland annat Nord stream 1.

Inom några minuter förvandlas havet till en gigantisk bubbelpool när metangas forsar ut genom de söndersprängda ledningarna, upp genom vattnet och ut i atmosfären.

P8 Poseidon. Foto: Norges försvarsmakt

Reaktioner

Seymour Hersh redogörelse för hur attentatet gick till avfärdas från amerikanskt håll. Vita huset-talesmannen Adrianne Watson beskriver det som ”falskt och totalt påhitt”.

Ryska Dumans talman Vyacheslav Volodin tar dock den Pulitzer-belönade journalistens utsaga på största allvar. ”Biden skriver in sig i historieböckerna som en terrorist”, skriver han på Telegram.

LÄS ÄVEN: Gazprom-fyndet 2015: Misstänkt Nato-bomb vid Nord stream

”Den publicerade faktan borde utgöra grunden för en internationell utredning, där Biden och hans kumpaner ställs inför rätta, samt får betala skadestånd till de länder som drabbats av terrorattacken”, menar han.

Även den amerikanske visselblåsaren och före detta CIA- och NSA-medarbetaren Edward Snowden har sarkastiskt kommenterat Seymour Hersh artikel med att det inte vore första gången USA:s regering förnekar inblandning i ”hemliga operationer”.

Faksimil

Inget svar i Sverige

I Sverige pågår sedan snart ett halvår tillbaka en förundersökning för att utreda sabotagen mot Nord stream. Utredningen leds av kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Samnytt har under torsdagen gjort flera försök, via såväl telefon som mejl, att nå Ljungqvist för att ställa frågor om hur utredningen går och be om en kommentar till Hersh redogörelse.

Ljungqvist har inte svarat på Samnytts förfrågningar.

LÄS ÄVEN: Experten: Nord stream sprängdes från ytfartyg