Minst 400 miljoner dollar (drygt 4 miljarder kronor) av det ekonomiska stöd som USA skickat till Ukraina i kriget mot Ryssland har försvunnit ned i fickorna på president Volodymyr Zelenskyj och hans närmaste entourage. Det hävdar den världsberömde amerikanske journalisten Seymour Hersh i sitt senaste avslöjande.

Innan den ryska invasionen av Ukraina duggade rapporterna och kritiken tät om den omfattande korruptionen i landet, en kvarleva från den sovjetiska kommunisttiden. Sedan kriget utbröt och västländer, däribland Sverige, i ett slags proxydeltagande i kriget på Ukrainas sida börjat skicka mångmiljardbelopp till Zenenskyj-regimen har rapporteringen kring korruptionen mer eller mindre upphört.

Samnytt uppmärksammade nyligen det kvarstående problemet och en påminnelse kommer nu också från den Pulitzer-prisbelönte amerikanske journalisten Seymour Hersh, sedan 1970-talet berömd för avslöjanden om bland annat amerikanska krigsbrott under Vietnam-kriget och Watergate-skandalen. Nyligen väckte han uppmärksamhet med uppgifter om att USA och Norge i samarbete ska ha legat bakom sprängningen av den i huvudsak ryskägda gasledningen Nord Stream.

LÄS ÄVEN: Pulitzer-belönad journalist pekar ut USA för Nord stream-sabotage
LÄS ÄVEN: Pulitzer-prisad journalist: ”Nord Stream sprängdes för att USA inte litar på Tyskland”

Köper gas och diesel från Ryssland

Uppgifterna om hur Zelenskyj och kretsen närmast honom mjölkar det amerikanska krigsbiståndet har Hersh fått av källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten CIA där man enligt avslöjandet är väl bekant med vad som försiggår. Åtminstone motsvarande fyra miljarder svenska kronor av de pengar från de amerikanska skattebetalarna som Biden-regeringen fört över ska ha gått till Zelenskyj-kretsens lyxkonsumtion i stället för krigsinsatser.

Pengar öronmärkta för att köpa bränsle till den ukrainska arméns militära fordon har i stället enligt Hersh och hans CIA-källa använts för att köpa in Mercedes- och Porsche-lyxbilar till höga politiker och på andra sätt sätta guldkant på deras tillvaro. Enligt samma uppgiftslämnare har Ukraina dessutom fortsatt att köpa bränsle från Ryssland trots att man ligger i krig med landet.

På sin Substack-sida skriver Seymour Hersh följande under rubriken ”Handla med fienden”:

Den ukrainska regeringen, under ledning av Volodymyr Zelenskyj, har använt amerikanska skattebetalares pengar för att betala dyrt för det livsnödvändiga dieselbränsle som håller den ukrainska armén i rörelse i dess krig med Ryssland. Det är okänt vilket pris Zelenskyjs regering betalar för bränslet, men Pentagon betalade så mycket som 400 dollar per gallon (3,78 liter, reds anm) ) för att transportera bensin från en hamn i Pakistan, via lastbil eller fallskärm, in i Afghanistan under det flera decennier långa amerikanska kriget där.

Vad som också är okänt är att Zelenskyj har köpt bränslet från Ryssland, ladet som man, och Washington, är i krig med, och den ukrainska presidenten och många i hans entourage har skimmat ett outsagt antal miljoner amerikanska dollar öronmärkta för betalning av dieselbränsle. En uppskattning av analytiker från Central Intelligence Agency (CIA) bestämmer de förskingrade medlen till minst 400 miljoner dollar förra året, En annan expert jämförde nivån av korruption i Kiev som närmande sig den i det afghanska kriget.

’Zelenskyj har köpt rabatterad diesel från ryssarna’, berättade en välunderrättad amerikanska underrättelseofficer för mig. ’Och vem är det som betalar för gasen och oljan? Det är vi. Putin och hans oligarker tjänar miljoner’ på det.

Många regeringsministrar i Kiev haar bokstavligen ’tävlat,’ har jag fått veta, i att sätta upp frontbolag för exportkontrakt för vapen och ammunition med privata vapenhandlare runtom i världen, där samtliga tillhandahåller mutor. Många av dessa företag finns i Polen och Tjeckien, men andra tros vara belägna i Persiska viken och Israel. ’Jags kulle inte bli förvånad om jag fick höra att det finns andra på platser som Caymanöarna och Panama, och det är många amerikaner inblandade’, berättade en amerikanska expert på internationell handel för mig.

Problemet med korruptionen togs direkt upp med Zelenskyj på ett möte i januari i Kiev med CIA-chefen William Burns. Hans besked till den ukrainska presidenten, har jag fått berättat för mig av en underrättelseofficer med direkt insyn i mötet, var som hämtat från en maffiafilm från 1950-talet. De höga generalerna och regeringsföreträdarna i Kiev var arga på vad de såg som Zelenskyjs girighet, så Burns sa åt den ukrainska presidenten därför att ’han roffade åt sig en större andel av de skimmade pengarna än vad som gick till generalerna’.

Burns gav också Zelenskyj en lista på 35 generaler och höga tjänstemän och politiker vars korruption var känd av CIA och andra inom den amerikanska regeringen. Zelenskyj svarade på de amerikanska påtryckningarna tido dagar senare genom att offentligt avsked tio av de mest skrytsamma personerna på listan men gjorde inte mycket annat. ’De tio han gjorde sig av med skröt vitt och brett om pengarna de hade – medan de körde runt i Kiev i sina nya Mercedes-bilar’ berättade underrättelseofficeren för mig.”

Spricka mellan Vita huset och CIA

Hersh skriver också att USA:s planering för hur kriget i Ukraina ska vinnas enligt CIA-källan är oklar men att man hoppas på ett slut inom ett par månader. Beredskapen inför en eventuell ukrainsk förlust uppges vara än mer oklar.

Vidare uppger Hersh att han fått uppgifter om att det uppstått en spricka mellan Biden-regeringen och CIA efter sprängningen av Nord Stream. Den ska ha beordrats och iscensatts av Biden, något som man inom underrättelsetjänsten uppges ha varit måttligt förtjust över och ser som en del av en inkompetent hantering av kriget och konflikten.