Migrationsverket avslår asylansökan för två medlemmar i den kontroversiella ryska aktivistgruppen Pussy Riot. Myndigheten anser inte att de negativa stämningar som gruppen rört upp i delar av det ryska samhället är asylgrundande.

Paret Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij beslöt sig för att inte resa tillbaka till Ryssland efter att förra året ha varit på besök i Sverige för att medverka i en utställning. I stället sökte man asyl.

Nu har Migrationsverket fattat beslut i ärendet. Man anser inte att den aktivism som gruppen ägnat sig åt i Ryssland och de negativa reaktioner den väckt hos enskilda personer i landet räcker för att få asyl på grund av skyddsbehov.

Själva menar paret att de är förföljda av de ryska myndigheterna. Det har Migrationsverket inte funnit belägg för. Och olaga hot eller försök till våldshandlingar från privatpersoner menar man är sådant som ett lands rättsväsende ska hantera.

Paret uppger att de kommer att överklaga beslutet till högre instans. Det framgår inte varför de två inte anser sig kunna arbetskraftsinvandra till Sverige reguljärt.

Internationell uppmärksamhet och kritik
Pussy Riot fick stor uppmärksamhet internationellt och även kritik i samband med att maskerade medlemmar i aktivistgruppen 2012 stormade en gudstjänst i Frälsarkatedralen i Moskva. Tre av dem dömdes för detta till två års fängelse men benådades senare av president Putin.

Medlemmar ur gruppen stormade också planen under en VM-fotbollsmatch mellan Frankrike och Kroatien i somras. Aktionen ledde till att matchen fick avbrytas medan säkerhetspersonal bar ut aktivisterna.

Aleksej Knedljakovskij, som alltså nu tillsammans med Luisine Djanyan och parets två barn befinner sig i Sverige, har tidigare dömts till 15 dagars fängelse för en aktion mot en staty föreställande Sovjetrevolutionären Felix Dzerzjinskij som levde 1877-1926.