putin-tal-feature

Foto: Kreml

Utrikes

Putin till västvärldens folk: ”Alltihop är en lögn”

Publicerad 3/17/2022
Annons

Kriget i Ukraina går som planerat, västvärldens ”globala dominans” går mot sitt slut och de som bor i västvärlden blir förda bakom ljuset om Ryssland och kriget i Ukraina. Det hävdar Rysslands president Vladimir Putin.
– Alltihop är en lögn! påstår han.

Putin höll under onsdagskvällen ett 40 minuter långt anförande under en videokonferens med guvernörer och borgmästare i Ryssland. Föga oväntat dominerades talet av Rysslands relationer med västvärlden, och den ryska invasionen av Ukraina. Eller ”den särskilda militära insatsen i Ukraina och Donbass”, som han föredrar att kalla kriget.

Folkmord och massförstörelsevapen

Den ryske presidenten inleder talet med att hävda att de ryssar som bor i Donbass under åtta års tid utsatts för ett ”folkmord” med ”terrorattacker och konstant artilleribeskjutning” från den ukrainska sidan. Över 14 000 har dödats i kriget i Donbass, enligt FN, varav omkring 3000 civila. De flesta civila dödsoffer krävdes under 2014, i början av kriget. Siffran 14 000 används även av Putin.

Dessutom upprepar Putin anklagelser mot Ukraina om att de försökt framställa massförstörelsevapen, såväl biologiska som kärnvapen, samt för att under vintern ha förberett en större offensiv mot Donbass.

LÄS MER: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina

Tillsammans med Ukrainas beslut att gå med i Nato, något som till och med landets konstitution anpassades för 2019, rann till slut Putins bägare över.

– Våra upprepade varningar om att en sådan utveckling utgör ett direkt hot mot Rysslands säkerhet har med högfärdigt och cyniskt förakt avfärdats av Ukraina och deras beskyddare USA och Nato, säger Putin.

– Därmed var alla diplomatiska möjligheter helt uttömda. Vi lämnades helt enkelt utan några alternativ för att fredligt lösa de problem som uppstått utan vår förskyllan. Därför var vi helt enkelt tvungna att inleda en särskild militär insats.

”Går enligt plan”

Enligt den ukrainska generalstaben har Ryssland lidit svåra förluster i Ukraina. Omkring 14 000 ryssar uppges ha stupat eller skadats och mer än 400 stridsvagnar och 1400 stridsfordon slagits ut. Över 80 stridsplan och drygt 100 helikoptrar har dessutom skjutits ned, påstås det.

Enligt amerikanska underrättelsekällor har 7000 ryska soldater dödats och mellan 14 000 och 21 000 skadats, skriver New York Times.

Det har gått mer än två veckor sedan Ryssland presenterade officiella uppgifter om sina egna förluster. Då hävdades att de ukrainska förlusterna var betydligt större än de ryska.

LÄS ÄVEN: Ryssland: SÅ stora är våra förluster

Enligt Washington-baserade Institute for the Study of War möter Ryssland ”växande svårigheter” i Ukraina. Även om Mariupol troligen kommer tvingas kapitulera ”inom de kommande veckorna”, lyckas de ryska trupperna inte med några större offensiver. Bilden som målas upp är att de ryska trupperna kört fast.

Putin insisterar emellertid på att den militära insatsen går enligt plan.

– Insatsen är framgångsrik, helt i linje med den förberedda planen, hävdar han i sitt tal.

Gåslever, ostron och genusfrihet

Putin anklagar i sitt anförande västvärlden för att vilja ”förstöra” och ”stycka upp” Ryssland, och hävdar att det finns ”förrädare” i landet som identifierar sig mer med västvärlden än med sitt hemland.

Inte minst ger presidenten en känga till vad som verkar vara de ryska oligarkerna och den ryska ekonomiska eliten. Människor som han menar tror sig tillhöra ett ”högre kast”.

– Jag dömer inte alls dem som har en villa i Miami eller på franska rivieran, och som inte kan klara sig utan gåslever, ostron och genusfrihet, säger Putin sarkastiskt.

– Problemen ligger inte där utan, och jag upprepar, i att många av dessa människor, till sin natur, mentalt lever där och inte här. Inte med oss. Inte med Ryssland.

LÄS MER: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige

”Allt är en lögn”

Vladimir Putin riktar sig även i sitt tal till invånarna i västvärlden. Han uppmanar dem att vara observanta på hur västvärldens ledare agerar.

– De har valt ekonomiska, finansiella och handelssanktioner mot Ryssland som vapen. Något som förresten drabbar européerna och amerikanerna själva med stigande priser på drivmedel, energi, mat och förlorade jobb knutna till den ryska marknaden, säger han.

– Jag vill att vanliga medborgare i västvärldens länder också lyssnar på mig: De försöker nu övertyga er om att alla era vedermödor beror på Rysslands fientliga agerande. Att ni måste betala för kampen mot det mytomspunna ryska hotet ur era egna plånböcker. Alltihop är en lögn!

Putin hävdar att det västerländska välfärdssamhället slits sönder av sociala, nationella, ekonomiska och etniska motsättningar. Han förutspår därför att västvärldens ”globala dominans” går mot sitt slut.

– Sanningen är att de nuvarande problemen, som miljontals människor i väst ställs inför, är resultatet av hur de styrande eliterna i deras länder agerat i åratal. Det är deras misstag, närsynthet och ambitioner. Dessa eliter tänker inte på hur de ska förbättra livet för medborgarna i västvärlden. De är besatta av sina egna intressen och jättevinster, säger Vladimir Putin.

LÄS ÄVEN: SD-Daniel om Ukraina-äventyret: ”Hade inte levt om jag varit kvar”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons