putin-vapenskrammel

Foto: Kreml

Utrikes

Putin: ”Vi tar kampen mot fake news och desinformation”

Publicerad 5/18/2022
Annons

Rysslands president Vladimir Putin anklagar Nato för ”vapenskrammel” nära Rysslands västra gräns, hävdar att militäralliansen ”drar in Finland och Sverige i sitt nät” och påstår att landet utsätts för ett ”hybridkrig” med falska nyheter och desinformation.

Uttalandena gjordes under måndagen när Putin träffade företrädare för Kollektiva säkerhetsavtalsorganisationen (CSTO) – en militärallians som utgörs av Ryssland och fem stater som tidigare ingick i Sovjetunionen. Putin anklagade inte minst Nato för att ”vapenskramla vid vår västra gräns”.

– Nato bygger aggressivt upp sina muskler, och drar in Finland och Sverige som var neutrala igår, i sitt nät. De agerar efter principen ”de som inte är med oss är emot oss” och fortsätter hycklande proklamera att deras inrikting är försvar, hävdade han och påstod därefter:

– Mot bakgrund av detta står CSTO:s äkta försvarsinriktade och fredsälskande natur i skarp kontrast.

”Hybridkrig”

Putin varnade därefter för ”hot i informationsrymden” och talade om att satsa mer resurser på att ”bekämpa falska nyheter och desinformation”. Han hoppades att de övriga medlemsstaterna i CSTO vill sluta upp bakom Ryssland i det arbetet.

– Det står klart att ett hybridkrig nu riktas mot oss, där den främsta delen är ett informationskrig, sade han.

Enligt den ryske presidenten överväger Ryssland att införa internetcensur efter kinesisk modell. Västvärlden och i synnerhet EU har redan infört censur där ett antal ryska medier och sajter blockerats.

CSTO:s medlemsstater är Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland och Tadzjikistan.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons