Samhällsnytt har tidigare rapporterat om ett dubbelmord i en källare i Stockholmsförorten Sätra. Efter gärningen, som beskrivits som en ren avrättning, satte sig de misstänkta mördarna och fikade på en uteservering. Nu har domen kommit mot en av de två åtalade männen. Rajan Rizvic, 28, döms till livstids fängelse.

Den 11 april 2019 fick polisen ett larm om att två döda personer hittats i en källare i en lägenhetsbyggnad i Sätra. Senare visade det sig att två gärningsmän lurat in två unga män i en källare där de förnedrade dem för att sedan skjuta dem till döds, enligt åtalet.

– Före morden har personerna förnedrats genom att gärningsmännen tvingat av dem kläderna. De har därefter blivit mördade under avrättningsliknande former i ett trångt källarutrymme utan möjlighet att fly, berättade kammaråklagare Daniel Insulander.

En tredje misstänkt gärningsman hann själv bli mördad, ihjälskjuten med en kalasjnikov, innan han kunde åtalas – endast två dagar efter dubbelmordet.

Rajan Rizvic döms till lagens strängaste straff

Nu har Södertörns tingsrätt dömt den ene gärningsmannen, 28-årige Rajan Rizvic, till lagens strängaste straff, livstids fängelse. Av åtalet framgick att polisen lyckades binda Rizvic till platsen med hjälp av DNA, bland annat från flera av de beslagtagna patronhylsorna från källaren.

Analysen talar enligt åtalet ”extremt starkt för” att DNA:t kommer från Rajan Rizvic. Polisen hittade också DNA från den tredje avlidne misstänkte gärningsmannen – på en snusprilla som låg på källargolvet.

Portionssnus som polisen hittade i källaren. Foto: Polisen

DNA-bevisningen har enligt tingsrätten varit avgörande för domen mot Rajan Rizvic.

– Att rätten fäller en av de tilltalade beror på hans agerande innan gärningarna, att hans dna har påträffats på patronhylsor på brottsplatsen och att han har hanterat offrens mobiltelefoner efter gärningarna. Den andre tilltalade har däremot inte kunnat knytas till brottsplatsen, säger Eva-Lena Norgren, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

”Det har varit fråga om rena avrättningar”

Norgren uppger också att omständigheterna i målet är försvårande och att det är därför man dömt dubbelmördaren till livstids fängelse.

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest, säger Eva-Lena Norgren.

Samtliga inblandade har ”rört sig i kriminella kretsar”, men utöver det vill inte åklagaren uttala sig om motivet för dubbelmordet. En teori som framlagts i utredningen är dock att det handlat om en konflikt kring en narkotikaaffär. Både Rizvic och den andre misstänkte gärningsmannen har genomgående nekat till brott.

Tungt kriminellt belastad frikänns i brist på bevis

Den 28-årige misstänkte medbrottslingen, som också åtalades för mord och medhjälp till mord, frikänns av Södertörns tingsrätt. Detta i brist på bevis då han i motsats till Rizvic inte har kunnat knytas till brottet med DNA.

Mannen har utomvästlig invandrarbakgrund, är välkänd av polisen och tidigare dömd för bland annat flera narkotikabrott, brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman, grov stöld, hot mot tjänsteman, misshandel, försök till grov misshandel, rån, övergrepp i rättssak och olaga hot.

LÄS ÄVEN: Förnedrade och mördade offren – satte sig sedan på uteservering och drack läsk