Maskerade svartklädda män
Inrikes

Rån mot barn ökar kraftigt i Stockholm

Publicerad 1/23/2018
Annons

En kommun i länet som drabbats extra hårt är Nacka där en 8-åring i förra veckan rånades på sin mobiltelefon då han var på väg hem från skolan.

Mellan 2013 och 2017 ökade antalet rån mot barn med mer än 60 procent i Stockholms län.

I början av december skedde fem rån mot barn på en enda dag i Nacka. 2013 anmäldes åtta rån mot barn i kommunen, 2017 låg motsvarande antal på 38.

På tisdagsmorgonen genomförde polisen tillslag på ett flertal platser i kommunen, rapporterar Sveriges radio.

Marcus Warneby, gruppchef för ungdomsutredningar på Nackapolisen, tror att förklaringen till den kraftiga ökningen är att ungdomar idag går omkring med allt dyrare saker på sig, vilket gör dem mer attraktiva som brottsoffer.

En annan faktor Warneby pekar på är polisen omorganisation där man gått från 12-15 närpoliser i yttre tjänst till 3-4 idag.

Samtidigt som han inte påstår sig vilja överdriva rånrisken, varnar Warneby för att vinterjackor för tiotusentals kronor kan göra barn och unga mer utsatta.

– Som förälder ska man fundera på vad det betyder när man ger sin ungdom den senaste dyra vinterjackan för tio tusen kronor eller en mobiltelefon för ett antal tusenlappar. Man applicerar attribut på dem som gör att de blir väldigt enkla måltavlor.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons