På måndagen släpper branschorganisationen Företagarna rapporten Brott mot företagare 2022 som ger en dyster bild av svenska företagares situation.

Företagarnas nya rapport visar hur brottslighet och otrygghet drabbar företagare i hela landet och är en fråga som alltid hamnar i topp i branschorganisationens undersökningar. Dagligen drabbas företagare av stölder, hot, inbrott och skadegörelse, brott som inte ger rubriker men en liten bit i taget raserar fundamentet för företagandet.

LÄS ÄVEN: Tysk media: Sverige farligaste landet i Europa

Årets rapport visar att 17 procent av de företagare som utsatts för brott överväger att lägga ner sin verksamhet och var femte företagare överväger att flytta företaget.

− Sverige har inte råd att förlora fler företag på grund av brottsligheten. Regeringen, kommunerna, polisen och fler därtill måste sluta trycka snooze på denna väckarklocka och i stället börja ta problemen på allvar, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert på Brott mot företag.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Vartannat företag med anställda har blivit utsatt för brott under de senaste fem åren. De vanligaste brottskategorierna är stölder, bluffakturor, it-brott och skadegörelse. Endast 14 procent upplever att kommunens brottsförebyggande arbete är trygghetsskapande.

LÄS ÄVEN: Näringslivet varnar för förändrad Sverigebild

Av de företagare som polisanmält brott uppger endast fem procent att detta ledde till att brottet klarades upp.

− Att utsättas för ett brott är en kränkning av saker vi vill kunna ta för givet. Att sedan uppleva att rättsväsendet inte tar den kränkningen på allvar skadar tilltron till samhällets förmåga att skapa skydd och trygghet, säger Pontus Lindström.

Fler poliser

Varannan företagare ser fler synliga poliser som den viktigaste åtgärden för att minska brottsligheten där företaget verkar. Andelen är högst bland företagare verksamma på landsbygden.

− Om ett brott måste klaras upp är det egentligen redan för sent. Det behövs mer samverkan mellan samhällets alla olika delar, och inte minst så behövs det betydligt fler synliga poliser i hela Sverige, säger Pontus Lindström.