I en ny rapport från Svenskt näringsliv varnar man för att pandemin kommer att ge upphov till den djupaste ekonomiska krisen sedan 30-talet och en arbetslöshet på över tolv procent.

Det är i Svenskt näringslivs ekonomiska bedömning för 2020-2021 de nattsvarta siffrorna presenteras.

– Jag tycker det viktigaste är att vi får en djupare nedgång än vi sett tidigare, och att krisen kommer vara mer långvarig än vad vi trott. Därför är det extra viktigt att vi ser till att det finns företag att gå till, säger Bettina Kashefi, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen, till Sveriges Radio.

Man spår även att den svenska ekonomin kommer att krympa med sex procent under 2020.

Nu vill man se åtgärder från regeringen.

– För att människor ska ha ett jobb kvar att gå tillbaka till när vi kommer ur krisen så är det viktigt att man förlänger de stöd vi har i dag, som omställningsstödet och arbetsgivaravgifterna, säger Bettina Kashefi.

Skattehöjningar

Tidigare har regeringen flaggat för skattehöjningar då staten väntas gå back hundratals miljarder i kölvattnet av pandemin.

LÄS ÄVEN: S flaggar för skattehöjningar när staten väntas gå back hundratals miljarder

”Ett exceptionellt läge” beskrev Riksgälden situationen under pandemin som. I en ny prognos spår myndigheten att underskottet i statsbudgeten väntas uppgå till 402 miljarder kronor i år.