I helgen överfölls två systrar oprovocerat av en invandrare mitt i centrala Uppsala. Mannen tilltalade systrarna ”horungar” för att sedan mata slag, sparkar och stampningar när de låg på marken. Kvinnornas makar kom ifatt men gärningsmannen fick förstärkning från ett invandrargäng som drog fram sina bälten och piskade makarna. Polisen kommenterar händelsen med att sällskapet ska vara glada för att de inte blev knivhuggna.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur otryggheten växer i den tidigare lugna universitetsstaden. Skjutningar, knivhuggningar och våldtäkter är några av de brott som avlöser varandra runt om i staden. Vi har visat videoklipp på knivhuggning på Burger King i stan och klipp från det ’särskilt utsatta området’ Gottsunda där invandrargäng mitt på ljusa dagen avlossat skott och gjort upp i stora slagsmål.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrare knivhögg svenskar på Burger King

Det var vid klockan 02 natten mot lördagen som Uppsalabon Rebecca Andersson tillsammans med sin syster och deras makar var på väg hem efter en krogkväll med brädspelet shuffleboard. Men sällskapet skulle inte hinna promenera längre än till Gamla torget i centrala Uppsala förrän en man av arabisk härkomst, som Rebecca uppskattar vara i 18-20-årsåldern, konfronterade systrarna som går en bit i förväg från makarna.

Skröt om ’särskilt utsatt område’

Från ingenstans säger mannen ”horungar” till systrarna. De frågar varför han tilltalar dem på det sättet när han inte ens känner dem. Det var inget som mannen kunde acceptera med hänvisning till att han är från Gottsunda.

– Jag slår tjejer och jag kommer från Gottsunda.


Gamla torget. Foto: Ulf Klingström

Stampade mot systrarnas huvuden

Därefter började mannen utan förvarning utdela slag och sparkar mot systrarna som föll omkull. Men det fick inte mannen att sluta, i stället fortsatte han med stampningar mot systrarnas huvuden medan de låg på marken.

Systrarnas makar sprang ifatt för att avvärja misshandeln men då körde plötsligt en bil upp jämsides och ur klev ett invandrargäng bestående av tre till fyra personer. De gav den första gärningsmannen förstärkning med slag men tog även av sig sina bälten vilka de sedan använde som piskor för att misshandla makarna.

Polisman: ”Ni hade tur som inte blev knivhuggna”

Ett antal ordningsvakter vid en närliggande krog upptäckte den pågående misshandeln och kom till undsättning men gärningsmännen flydde från platsen. Strax därefter anlände även poliser till platsen.

En polisman berättade senare för Rebeccas make att de hade påträffat och gripit tre män misstänkta för misshandeln. Han framförde även att sällskapet skulle känna sig glada över att de inte råkat ännu värre ut på sin väg hem från krogen.

– Ni ska vara glada att ni inte blev knivhuggna, återberättar Rebecca polismannens ord.

Efter misshandeln fördes Rebecca med ambulans till sjukhus där hennes huvud röntgades. Hon fick även vård för en skada på handen.


Rebecca: ”Skulle inte gå ensam genom stan”

Rebecca som är uppvuxen i Uppsala berättar för Samhällsnytt att det inte längre är samma stad som förut. Hon vittnar om en utbredd otrygghet som bara bara blir värre och hur hon inte kan röra sig fritt i vissa delar av staden.

– Jag skulle definitivt inte gå ensam genom stan eller stadsparken. Överhuvudtaget.

Efter misshandeln på Gamla torget känner Rebecca en rädsla över att överhuvudtaget gå ut.

– När det här händer där det är så många människor runt omkring så känner jag mig inte manad att gå ut på restaurang.

Samhällsnytt var på lördagskvällen i kontakt med ett befäl i polisregion Mitt som inte vill svara på frågor om händelsen och de misstänkta gärningsmännen utan ber oss återkomma.

”Sverige har aldrig varit tryggare – tack Löfven”

På lördagen publicerade Rebecca ett Facebookinlägg i vilket hon visar bilder och berättar om överfallet. I inlägget passar Rebecca även på att rikta ett ironiskt tack till statsminister Stefan Löfven för den utbredda otryggheten.

Hon uppmanar de som läser inlägget att också dela det för att statsministern ska se vad som händer i landet.

”Dela gärna, så kanske det når fram till Löfven hur tryggt Sverige är”

LÄS ÄVEN: Uppsala passerar Malmö som farligaste stad

authorimage

Denna artikel möjliggjordes av våra läsares donationer!

Stöttar du tidningen? Om inte hjälp oss fortsätta visa det gammelmedia döljer!

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!