Ett krig med Ryssland ”är runt hörnet” hävdar statsminister Ulf Kristersson (M) och öppnar nu för jättelika lån till att rusta upp Sveriges försvar till en nivå där det kan mäta sig med det ryska. Socialdemokraterna har riktat hård kritik mot Tidöregeringens och ÖB:s krigsskrämsel men förefaller bortom retoriken vara inne på samma linje och förordar också jättelika lån till försvaret.

Sveriges såväl militära försvar som civilförsvar är efter decennier av nedmontering, trots vissa ansatser till upprustning i närtid, i ett bedrövligt skick. Merparten av det svenska territoriet kan inte försvaras överhuvudtaget och för övriga delar räcker resurserna för att hålla den lede fi stången i högst en vecka.

LÄS ÄVEN: Zelenskyjs förslag på Folk och Försvar: Europa behöver vapenindustri

Häromdagen uppmanade Överbefälhavare Micael Bydén, ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) på årets upplaga av konferensen Folk och Försvar det svenska folket att göra sig redo för krig. Kritiker har invänt att det också krävs något att kriga med för att åtlyda den uppmaningen.

LÄS ÄVEN: Regeringen och Försvarsmakten: ”Det kan bli krig i Sverige”

Den kritiken hörsammas nu av såväl regeringen som oppositionen. För att gå i krig med Putin behöver det svenska försvaret rustas upp rejält och snabbt. Det är man nu lika ense om som man tidigare var överens som att avveckla större delen av det svenska försvaret med hänvisning till att det inte längre fanns något hot från öster.

SE VIDEO: Här varnar Åkesson för rysk upprustning – hånas av Reinfeldt

En sådan monumental upprustning på kort tid finns det dock inte pengar till. Samtliga riksdagspartier har nu därför enats om att finansiera upprustningen med lånade pengar. Exakt hur stora belopp Sverige kan behöva skuldsätta sig med för att göra sig redo för att nedlägga den Ryssland är oklart men det handlar om flera tiotals miljarder kronor.

”Kriget runt hörnet”

Statsministern fortsatte på onsdagen att mana svenska folket att förbereda sig för en rysk invasion. ”Kriget är runt hörnet” sade han och därför är det bråttom att få ett svenskt försvar värt namnet på fötter, vilket i sin tur kräver en uppfattande upplåning.

Från socialdemokratiskt håll har kritiken varit hård mot regeringens och ÖB:s skrämselbudskap om ett nära förstående krig med Putin, men när det kommer till kritan gör man nu gemensam sak med regeringen i bedömningen att risken är så överhängande att Sverige måste låna x antal tiotals miljarder för att kunna hålla den anfallande ryssen stången.

Fortfarande råder dock oenighet till exakt vilka delar av försvaret det ska lånas pengar till. Socialdemokraterna vill dessutom höja skatten ”för de rika” med en särskild öronmärkt beredskapsskatt där alla pengar går oavkortat till försvaret.

Goda tider för vapenindustrin

Alla är inte ense om att Putin smider planer för att invadera Sverige runt hörnet. Man tycker att det finns mer angelägna saker att spendera skattepengar på och låna miljarder till. I dagarna kom exempelvis en rapport om att sjukvården i Sverige måste genomgå vad som beskrivs som ett stålbad i nedskärningar därför att pengar saknas och annat prioriteras.

Alla hänger emellertid inte läpp över beskedet från en enig regering och opposition. Till dem hör den svenska vapenindustrin.

Redan så här långt bedöms Svenska Saab med familjen Wallenberg som storägare ha tjänat 60 miljarder kronor extra på Rysslands invasion av Ukraina. De senaste dagarna har aktiekursen för företaget som bland annat tillverkar stridsflygplanet JAS Gripen och granatgeväret Carl-Gustaf har stigit med 5 procent på börsen och är nu rekordhög.

Företrädare för vapenindustrin, däribland Saabs vd Micael Johansson, har synts och intervjuats på årets upplaga av Folk och Försvar i Sälen och nöjt konstaterat att orderboken i såväl Sveriges som omvärldens vapenfabriker är fulltecknad och mer därtill. ”Alla vill ha mycket mer, mycket snabbare och överallt”, förklarade han för Dagens Industri.

Rekordsiffror för Saab och Wallenberg

Saab hade som rubrik för i sin senaste delårsrapport: ”Starkt momentum på en växande marknad”. Och den rubriksättningen har man fog för. Under förra årets tre första kvartal ökade man omsättningen med 26 procent till drygt 35,5 miljarder kronor och vinsten med hela 94 procent till 2,2 miljarder. Och kurvan pekar fortsatt uppåt, orderingången steg med 39 procent till över 46 miljarder kronor.

Och en storkund är det svenska försvaret som nu efter decennier av nedmontering ska rustas upp igen. Bara inom ramen för den redan klubbade statsbudgeten handlar det om flera tiotals miljarder, och om upplåningen kommer igång som aviserat kan den siffran två-, tre- eller fyrdubblas.

Saab har dock många andra kunder som ropar efter företagets produkter och sammantaget pågår i Europa och annorstädes de största försvars­investeringarna på 30 år. Och om en Saab-aktie var en bra aktie att äga innan Ryssland invaderade Ukraina så är det ändå ingenting mot vad den är värd idag.

Saab-aktien har stigit med över 200 procent från 217 till 660 kronor och seglat upp som en av de bästa aktierna på Stockholmsbörsen. Omräknat i börsvärde handlar det om en ökning från knappt 30 miljarder kronor till 90 miljarder.

Och lejonparten av pengarna rinner i riktning mot familjen Wallenbergs stiftelser och bolag som Investor och Wallenberg Investment men också till familjemedlemmarna personligen. Saabs styrelseordförande Marcus Wallenbergs vars aktier i bolaget var före Ukrainakriget värda 27 miljoner kronor. Idag är värdet 82 miljoner.

Saabs VD Micael Johansson, som i år lobbat på Folk och Försvar har också personliga ekonomiska intressen i att det går bra för företaget. Hans Saab-aktier är idag värda 34 miljoner och imorgon troligen ännu mer.

Ivriga påhejare för svenskt Natomedlemskap

Den svenska vapenindustrin har också varit och är fortsatt en ivrig påtryckare för ett svenskt Natomedlemskap. Det öppnar många nya dörrar för vapenaffärer och ökade vinster.

Man kan då konkurrera fullt ut med vapenföretag som är stationerade i länder sedan länge är med i Nato, som brittiska BAE Systems och amerikanska Lockheed, General Dynamics och Northrop Grumman som samtliga har sett sina orderingångar och aktiekurser stiga, i flera fall till rekordnivåer, sedan Ukrainakriget inleddes.

LÄS ÄVEN: Rapport: Kriget i Ukraina ger kassaklirr för USA:s vapenindustri