ulf-kristersson-brandbil-räddningstjänst

News Oresund, CC BY 2.0 / Gunnar Creutz, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Regeringen återinför civilplikten

Publicerad 1/9/2023
Annons

På en pressträff på måndagsmorgonen meddelade statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) att civilplikten kommer att återinföras i Sverige.

Regeringens beslut innebär att man kommer ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten.

Konkret handlar det i ett första steg om att personer med räddningstjänstkompetens blir krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst. Antalet som omfattas av detta ligger på omkring 3 000 personer. Dessa kommer få en påbyggnadsutbildning för räddningstjänst under krig.

LÄS ÄVEN: Nya regeringen: Tjänstemannaansvaret ska återinföras

Beslutet tas på torsdag och MSB får till den 1 mars på sig att förbereda aktiveringen. Samtidigt pågår ett arbete med en bredare aktivering av civilplikten.

Hänvisar till Ukraina

– Hur många som kan komma att omfattas av plikten vet vi inte exakt. Vi ser att den kommunala räddningstjänsten i dag inte är dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och ytterst ett väpnat angrepp. Erfarenheter från Ukraina är tydliga  – när det kommer till skydd av civilbefolkningen sätts räddningstjänst under mycket hårt tryck, säger Bohlin.

LÄS ÄVEN: Regeringen chockhöjer elskatten – inför även helt ny elskatt

Enligt Bohlin är Sverige på sikt på väg mot de omständigheter som rådde under Kalla kriget då civilplikten omfattade flera yrkesgrupper.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons