Tre av de fyra partierna i regeringsunderlaget – SD, M och KD – har velat skrota den S-märkta Jämställdhetsmyndigheten. Men efter krav från det fjärde partiet i regeringskonstellationen – L – låter man den för myndighetsaktivism kritiserade myndigheten vara kvar. Det rapporterar SR Ekot.

Inför valet lovade Tidöpartierna att rensa upp i den svällande myndighetsfloran. En myndighet som kritiserats hårt för att agera mer som en feministisk aktivistorganisation än som en oväldig myndighet och därför antogs stå högt upp på listan över myndigheter som skulle komma att skrotas, är Jämställdhetsmyndigheten.

Nu står det emellertid, enligt uppgifter till SR Ekot, klart att Jämställdhetsmyndigheten blir kvar. Det är minstingen i regeringen, Liberalerna, som krävt och fått gehör för detta.

Inrättades av Socialdemokraterna

Huruvida myndigheten ska tillåtas bedriva samma sorts kritiserade verksamhet som tidigare eller få nya direktiv, framgår inte. Den inrättades så sent som 2018 av den socialdemokratiska regeringen och har sedan dess fått återkommande kritik för att bedriva myndighetsaktivism med tydlig S-nära vänsterslagsida.

LÄS ÄVEN: Sverige ska bidra med ”jämställdhetsperspektiv” i Nato

Det senaste uppmärksammade utspelet från myndigheten är att man efter Sveriges Natointräde föresatt sig att sälja in ”jämställdhetsperspektiv” och ”jämställdhetsintegrering” av svensk feministisk modell till alla övriga Natoländer.

Motsatte sig då – låter vara kvar nu

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna motsatte sig i opposition att myndigheten skapades. Men nu när man i regeringsställning fått chansen att skrota myndigheten, faller man alltså till föga för Liberalerna och låter den vara kvar.

De tre partierna överger därmed sitt krav att först halvera anslaget till Jämställdhetsmyndigheten för att därefter lägga ned den helt. Man gör det inte bara för nästa års budget, utan lovar även Liberalerna att inte röra myndigheten heller i 2025 års budget.

LÄS ÄVEN: Dumstrut åt männen och offerkofta åt kvinnorna i Jämställdhetsmyndighetens rapport

SD, M och KD försvarar att man vikt ned sig med att L i gengäld ska ha tvingats acceptera vissa nedskärningar i andra offentligfinansierade jämställdhetsverksamheter. Vilka dessa är har man emellertid inte kommunicerat.

Kostar skattebetalarna 130 miljoner om året

Det framgår heller inte om dessa nedskärningar balanserar upp de dryga 130 miljoner skattekronor som Jämställdhetsmyndigheten nu kommer att fortsätta belasta statsbudgeten med.

Tidöpartierna har på ett profilerat sätt aviserat att man ämnar minska antalet myndigheter med ambitionen att öka effektiviteten i statsförvaltningen. Men de hårt kritiserade och S-märkta Jämställdhetsmyndigheten blir nu inte en av dem som avvecklas.