I en lagrådsremiss som syftar till att effektivisera återvändandeverksamheten och minska incitamenten för en migrant att stanna kvar i landet efter ett nej på asylansökan genomför regeringen flera åtgärder.

Enligt migrationsminister Johan Forssell (M) ­är det avgörande för tilltron till migrationssystemet att de som har får ett utvisningsbeslut också lämnar landet.

I dag preskriberas ett avlägsnandebeslut efter fyra år från det att beslutet fått laga kraft vilket kan skapa ett incitament att hålla sig undan för att få en ny prövning. 2023 kom cirka 25 procent av alla ansökningar om asyl från migranter som tidigare fått avlägsnandebeslut som preskriberats.

LÄS ÄVEN: 350 000 kronor för att ÅTERVANDRA – regeringen vill få migranter att lämna Sverige

I lagrådsremissen föreslås att ett beslut om avlägsnande ska gälla i fem år från det att migranten har lämnat landet i enlighet med beslutet, vilket innebär att om personen stannar kvar i Sverige så kommer avlägsnandebeslutet aldrig att preskriberas.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

I dag får återreseförbud bestämmas till ett år när en migrant inte har rest ut inom tiden för frivillig avresa. Regeringen föreslår att återreseförbudet i stället ska få bestämmas till en tid på upp till fem år eller längre om migranten utgör ett allvarligt hot mot allmän ordning
och säkerhet.

Kamp mot skuggsamhället

Spårbyte innebär att den som har fått avslag på sin asylansökan under vissa förutsättningar i stället kan få ett uppehållstillstånd för arbete. Enligt regeringen medför systemet stora risker för fusk och missbruk av asylsystemet och man vill avskaffa det helt.

– Med det här förslaget så kommer avlägsnandebeslut aldrig att preskriberas så länge utlänningen stannar i Sverige. Den här förändringen är viktig i kampen mot skuggsamhället, säger Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.

– Den här regeringen är tydlig med att ett nej är ett nej efter en rättssäker asylprövning. De föreslagna förändringarna är ytterligare steg för att skapa en långsiktig, restriktiv och hållbar migrationspolitik, säger Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Ingemar Kihlström.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD vill utvisa fler kriminella invandrare