När SwebbTV fick sin Youtube-kanal nedsläckt i förra veckan sen misstänkte många en koppling till regeringen som tidigare haft möten med Google. Från regeringen förnekar man dock inblandning.

Efter att tidigare ha utsatts för censur togs SwebbTV:s hela kanal med samtliga videor ned i onsdags, och detta utan någon slags förvarning eller förklaring.

Då regeringen tidigare haft möten med Google, som äger Youtube, om hur man ska ta bort det man betecknar som ”hat” misstänkte många att även detta var ett resultat av regeringens inblandning. Men till Dagens Nyheter, där man kallar SwebbTV för en ”högerextrem” kanal, förnekar justitieminister Morgan Johansson (S) någon sådant.

– Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform. Regeringen har inte på något sätt försökt påverka detta eller censurera något, skriver Morgan Johansson (S) till DN.

Hänvisar till Expo

Att SwebbTV skulle vara ”högerextremt” hänvisar man till den vänsterextrema organisationen Expo.

– Genom sina gäster driver Swebbtv en konspirationistisk och högerextrem agenda, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.

Ytterligare en faktor som drivit på misstankarna om en politisk inblandning är att Google Sverigechef Anna Wikland har täta band till bland andra C-ledaren Annie Lööf och Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.