Det är regeringen som förbjudit majbrasor och svenskarnas rätt att bränna grenar, löv och liknande i sina egna trädgårdar – trots att dess företrädare försöker skylla på såväl EU som inkompetenta myndigheter. Det berättar Naturvårdsverkets enhetschef Erika Nygren för Samnytt.
– Det slutliga genomförandet har regeringen gjort, säger hon.

Om två veckor är det Valborg. Då vill miljoner svenskar gärna samlas kring stora brasor för att tillsammans fira våren – en tradition som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Till långt innan Sverige blev ett kristet land.

Men i år kan det på många platser bli bekymmer med anordnandet av sådana firanden. Den SD-stödda regeringen har nämligen lyckats lägga krokben för Sveriges kanske äldsta och mest folkkära tradition.

Ny förordning

Allt har sin grund i en ny förordning från regeringen, underskriven klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), som trädde i kraft vid årsskiftet. Enligt den får nämligen ”trädgårds- eller parkavfall” – det som majbrasor utgörs av – inte längre förbrännas.

Visserligen finns enligt paragraf 19 i förordningen möjlighet att ansöka om dispens ”om förbränningen sker i samband” med ”offentliga tillställningar”. Men en sådan dispens kostar ofta tusentals kronor att ansöka om. Något som långt ifrån alla som anordnar Valborgsfiranden har möjlighet att betala. Dessutom är det inte säkert att den som ansöker beviljas dispens

Och det är som sagt inte bara majbrasor som stoppas, utan i det närmaste all förbränning av trädgårdsavfall. Åtminstone så länge kommunen man bor i inte meddelat undantag.

”Trädgårdsavfallet ska antingen lämnas till återvinningscentral, samlas in av kommunen eller komposteras på tomten. I vissa undantagsfall kan man elda men då måste det vara tillåtet i din kommun. Ta därför kontakt med din kommun får att veta vad som gäller där du bor”, skriver Naturvårdsverket i en vägledning på sin hemsida.

Något som ställer till det för många husägare, som från och med nu måste köra åtskilliga lass träd, buskar och grenar till en återvinningsstation istället för att elda upp det på den egna tomten.

Skyller på EU och myndigheter

Det nya förbudet får stor uppmärksamhet sedan TV4 uppmärksammat det den 6 april i år. I TV4:s rapportering heter det att rör sig om en ”ny EU-lag” ”som många inte känner till”.

Men att det är EU som ligger bakom de nya reglerna är inte sant, skriver Fria Tider den gångna helgen. I den nya versionen av artikel 22 i EU:s avfallsdirektiv, som det syftas på, står det att medlemsstaterna ”ska säkerställa att biologiskt avfall senast den 31 december 2023”, ”antingen separeras och materialåtervinns vid källan, eller insamlas separat och inte blandas med andra typer av avfall.”

EU skriver inget om förbud i sitt direktiv. Istället påpekar Fria Tider att majbraseförbudet tillkommit genom regeringens förordning, vilken uttryckligen har med ordet ”förbud” gällande sådant avfall.

Några timmar efter Fria Tiders avslöjande går den moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé ut i en kampanj i sociala medier och lägger skulden på ”svenska myndigheter” som ”inte klarar av att implementera EU-direktiv bra”.

Faksimil

Inte heller sant

Den myndighet Tomas Tobé syftar på, men aldrig namnger, är Naturvårdsverket. Den är ansvarig myndighet vid den här typen av frågor.

Erika Nygren är enhetschef på avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket. Hon berättar för Samnytt att hon och hennes kolleger visserligen gjort en utredning och tagit fram ett förslag till regeringen, men att det är regeringen som utfärdat själva förordningen. Det är inte Naturvårdsverket som stiftar lagar.

– Regeringen har fått vårt förslag på genomförande, sedan har de remitterat det så att olika organisationer och myndigheter fått tycka till. Det slutliga genomförandet har regeringen gjort, säger hon.

– Vi har gjort vår bedömning av vad som behövs för att uppfylla kraven i direktivet. Sedan gör inte vi någon granskning av regeringens bestämmelser. Det vi gör när lagstiftningen kommit är att vi tillsynsvägleder om den. Vi granskar inte regeringen, och vi granskar inte kommunerna, utan vi försöker bara förklara och vara ett stöd när nya bestämmelser kommer.

En ”avfallshierarki

Erika Nygren understryker att kommunerna har möjlighet att införa undantag från bestämmelsen i avfallsförordningen, och tillåta förbränning av trädgårdsavfall om de vill.

Hon förklarar att regelverket bygger på en så kallad ”avfallshierarki”, där det anses bättre att kompostera eller röta trädgårdsavfall än att elda upp det.

– Det finns inget förbud i EU:s direktiv mot att bränna trädgårdsavfall, och det finns det inte i svensk lagstifting heller, säger Erika Nygren men tillägger sedan:

– Det blir däremot en konsekvens av att man ska materialåtervinna i första hand.

Och instruktionerna från myndigheten, som utgår från regeringens förordning, utesluter som huvudregel förbränning på den egna tomten.

Krångliga regler

Men frågan har blivit minst sagt rörig. Under måndagskvällen gör energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) ett utspel i sociala medier där hon dementerar uppgifterna om förbud mot majbrasor. Eller trädgårdsavfall.

”Jag vill vara tydlig med att regeringen inte infört något nytt förbud mot eldning av trädgårdsavfall. Det rör sig om nya regler men inte om någon större förändring gentemot hur det fungerat tidigare. Vi ser att dessa går att tolka på olika sätt och reglerna kommer därför att förtydligas”, skriver hon och avslutar sitt inlägg:

”Var lugna – majbrasor kommer tändas under valborgsmässoafton.”

När Samnytt ringer upp Frida Rudsander, ansvarig mark- och miljöjurist på rättssekretariatet vid Klimat- och näringslivsdepartementet, så kan inte heller hon svara på vad som gäller. Eller om nya tydligare direktiv är på väg. Trots att det är henne regeringen hänvisar frågor till.

– Jag är lite fundersam på om jag är rätt person att svara. Vägledning utifrån detta är det Naturvårdsverket som hanterar, säger hon och menar att det är en fråga om att ”tolka” förordningen.

– Det kanske till och med stod i det Ebba gick ut med? Om att vi ser över reglerna. Det är nog ungefär så långt jag kan säga, fortsätter hon.

Samnytt har sökt Romina Pourmokhtari och Tomas Tobé. De har inte svarat.

Faksimil

Artikeln är rättad. I en tidigare version länkades till en äldre version av EU:s avfallsdirektiv.