Nu meddelar 57 muslimska stater, däribland Turkiet, att de kräver förbud mot koranbränningar över hela världen. Den SD-stödda Tidöregeringen svarar på kravet genom att be om ursäkt för grundlagsfästa fri- och rättigheter i Sverige. I ett uttalande från Utrikesdepartementet framförs det att koranbränningar ”inte har någon plats i Sverige” och att islamkritiker är ”extremister”.

Det är efter att irakiern Salwan Momika tidigare i veckan eldade upp en koran utanför moskén på Södermalm i Stockholm som den muslimska världen har rasat av ilska. I Irak stormades den svenska ambassaden av ilskna muslimer och svenska flaggor brändes. Flera andra muslimska länder har kallat upp Sveriges ambassadörer för att framföra kritik.

LÄS ÄVEN: Koranbrännare pekas ut som tidigare officer i Iran-stödd milis

På söndagen meddelade Islamiska konferensorganisationen (IKO), bestående av 57 medlemsländer, att åtgärder behöver vidtas för att få få ett slut på skändning av Koranen över hela världen. Detta genom internationella lagar. Det rapporterar Reuters.

LÄS ÄVEN: Turkiet rasar mot ny koranbränning i Sverige

Hissein Brahim Taha, IKO:s generalsekreterare, framför att ett koranbränning är ”en förkastlig handling” och att ett förbud är ”brådskande”.

– Vi måste skicka ständiga påminnelser till det internationella samfundet angående den brådskande tillämpningen av internationell rätt, som tydligt förbjuder alla förespråkande av religiöst hat, säger han.

UD: Islamkritiker är ”extremister”

Svenska utrikesdepartementet kommenterar uttalandet från de 57 muslimska länderna. Enligt Tidöregeringen är islamkritiker i Sverige ”extremister” och koranbränningar har inte någon plats i Sverige eller Europa.

LÄS ÄVEN: Sveriges nya charmkampanj i Turkiet: ”Vi delar inte bokbrännande idiotens åsikter”

Läs hela uttalandet från UD nedan:

Vi har noterat uttalandet från Islamiska samarbetsorganisationen. Sveriges regering förstår till fullo att de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer. Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter.

Brännandet av Koranen, eller någon annan helig skrift, är en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation. Uttryck för rasism, främlingsfientlighet och därtill kopplad intolerans har inte någon plats i Sverige eller i Europa. Sverige har en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet.

Sveriges regering finner det djupt beklagligt att extremister och provokatörer söker så split mellan muslimer och icke-muslimer.”

LÄS ÄVEN: Svensk ambassadör välkomnar muslimsk kampanj i Sverige