På söndagen meddelade regeringen att man under 2019 satsar 50 miljoner skattekronor som ska användas för utgifter för av staten upphandlad tågtrafik från Sverige till destinationer i övriga Europa. Den nya mångmiljonsatsningen möter kritik i sociala medier där flera personer anser att pengarna hade gjort mer nytta på andra områden.

Den nya tågsatsningen är en del av regeringens ambition att bli världens första fossilfria välfärdsland. En omställning av hela transportsystemet uppges resultera i ett klimatsmart och starkt samhälle.

– Det ska vara lätt att resa klimatsmart. Därför satsar regeringen på nattåg ut till kontinenten. Det är ännu för tidigt att säga något om vilka europeiska städer som kan bli aktuella. Det är frågor vi nu vill att Trafikverket ska titta på. Målet är nattåg till flera europeiska städer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Många är med i en Facebook-grupp
I en intervju med DN berättar infrastrukturministern att man tagit beslutet eftersom det finns ett intresse för att åka tåg – det har regeringen nämligen sett på Facebook.

– Om inte annat så för att det finns en Facebook-grupp med tusentals medlemmar som handlar just om att resa med tåg i Europa. Vi vet också att SJ och andra aktörer vittnar om ett starkt engagemang, och SJ har dessutom öppnat för bokningar utomlands, säger Eneroth.

Även biträdande finansminister Per Bolund (MP) menar att det finns ett ökat intresse av människor som vill resa klimatsmart på semestern och i jobbet.

– Nu är det upp till oss politiker att bidra till att tåget blir ett självklart alternativ att välja ut i Europa, säger Bolund.

Möter kritik
I sociala medier har flera personer uttryckt kritik mot regeringens nya satsning. En person undrar om det inte finns andra frågor som fattigpensionärer, vård och skola som borde ha högre prioritet. Vidare är personen kritik till tågresor eftersom han sällan kommer fram som planerat.