I samband med att regeringen på tisdagen meddelade att ytterligare restriktioner tas bort den 29 september framkom även att man nu lagt fram ett förslag på vaccinpass som kan komma att användas under en övergångsperiod.

Steg fyra av fem i restriktionsavvecklingen innebär att deltagarbegränsningarna för privata och allmänna sammankomster samt offentliga tillställningar tas bort liksom de kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen.

– Nästan alla restriktioner tas bort. Deltagartaken tas bort inomhus och utomhus samt avståndskrav mellan sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

LÄS ÄVEN: Fortsatta europeiska protester mot vaccinpass

Även Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas.

70 procent av vuxna har fått två doser vaccin och 80 procent har fått den första sprutan.

EU:s vaccinpass

Regeringen kommer att remittera frågan om vaccinpass för större evenemang, vilket i så fall skulle vara samma kritiserade pass som används inom EU och har utlöst stora demonstrationer och protester i flera länder.

– Frågan kommer att remitteras för att kunna användas vid större sammankomster, men tanken är inte att de ska behöva användas, säger socialminister Lena Hallengren (S).

LÄS ÄVEN: Majoritet av riksdagspartierna uppges vilja införa vaccinpass

När det sista steget, som berör trängselregler för handelsplatser och kultur- och fritidsverksamhet, tas är ännu oklart.