På måndagen presenterade regeringen förslag på ett antal åtgärder som man menar ska kompensera svenska hushåll för de rekordhöga bränslepriserna. Regeringens förslag att sänka drivmedelsskatten ska ge 1,30 kronor lägre pris per liter. Samtidigt föreslår KD en satsning som skulle innebära att dieselpriset sänks med nio kronor.

Den senaste tidens har bränslepriserna nått rekordhöga nivåer vilket resulterat i kraftiga protester från privatperson och företagare. Samtidigt har regeringen valt att försvara sig genom att förklara att priserna beror på Rysslands invasion av Ukraina och att tonat ned att hälften består av skatter.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna skyller höga el- och bränslepriser på ’Putinpriser’

Finansminister Mikael Damberg (S) följer näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) utspel om att vi just nu ser så kallade Putinpriser i Sverige.

– Prisuppgångarna är på grund av Rysslands agerande och direkt relaterade till den ryska invasionen, sa Damberg på pressträffen.

I regeringens nya stödpaket ska 14 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar gå till att sänka skatten på bensin och diesel från 1 juli till 31 oktober. Enligt regeringen handlar det om en skattesänkning som ska ge 1,30 kronor lägre pris per liter. Detta utöver den skattesänkning på 50 öre som ska ske i maj.

Vidare ska reduktionsplikten för bensin och diesel frysas på årets nivå även under nästa år. Regeringen förslår även att bilägare runt om i landet ska få ett direkt stöd på 1 000 kronor. För bilägare som bor i särskilda glesbygdsområden landar ett sådant stöd på 1 500 kronor.

Utöver bränslerelaterade stöd föreslår regeringen ett höjt bostadsbidrag till barnfamiljer och ett nytt reseavdragssystem. Men trots det nya stödpaketet slår Damberg fast att invånarna får räkna med sämre tider.

– Hushållen kommer behöva räkna med högre priser, sa Damberg.

Faksimil Regeringen

KD vill sänka dieselpriset med nio kronor

Kristdemokraterna som vill sänka dieselpriset med nio kronor och bensinpriset med fem kronor.

– Det här är en väldigt allvarlig och akut situation och ansvaret för situationen i Sverige är regeringens. Det är en fullständigt ohållbar situation för svenska hushåll, säger KD:s partiledare Ebba Busch.

SD: En mycket snål satsning

Sverigedemokraterna är inte imponerade av regeringens stödpaket och kallar det för en snål satsning. Vid lunchtid på tisdagen ska SD presentera sitt eget stödpaket som ska landa på närmare 20 miljarder kronor.


LÄS ÄVEN: Regeringen: ”Sänkt bränsleskatt gynnar Putin”