De svenska medborgare som trots avrådan rest till Syrien för att strida med den muslimska terrorgruppen Islamiska staten kommer inte att tas till Sverige, det är beskedet från den nya regeringen.

Vid flera tillfällen välkomnade den förra regeringen svenska medborgare som anslutit sig till IS med öppna armar för att sedan släppa ut dem fria i samhället. Detta är dock inget som den nya regeringen tänker göra.

LÄS ÄVEN: Ytterligare två IS-terrorister utvisas till Sverige

Med hänvisning till att utrikesdepartementet sedan 2011 haft den starkaste graden av avrådan från resor till Syrien menar utrikesminister Tobias Billström (M) att Sverige inte har någon skyldighet att ta hem IS-terrorister med svenskt medborgarskap.

– Det innebär att alla vuxna som har åkt dit har gjort så på eget bevåg och på eget ansvar, säger Billström till statsradion.

USA uppmanar till mottagande

Från USA uppmanas respektive länder att ta hem sina medborgare för att lagföra dem som kan lagföras och ”återintegrera” övriga.

– Den amerikanska inställningen är vi beredda att lyssna på och ha dialog kring. Men jag kan konstatera att när UD har gjort en sådan avrådan sedan 2011 – som är av den starkaste karaktären – då upplever inte vi att vi som stat har ett ansvar att ta hem personer som har åkt dit för att strida.

LÄS ÄVEN: Kurdernas besked: IS-terroristerna ska till Sverige

Billström understryker samtidigt att flera av de svenska medborgare som nu sitter i kurdkontrollerade läger har lämnat Sverige långt tillbaka i tiden och kan således heller inte omfattas av konsulärt skydd.