Regeringen säger ja till ett EU-förslag om att övervaka kommunikation på internet i syfte att motverka sexuella övergrepp mot barn. Förslaget är starkt kritiserat, och bland annat Sverigedemokraterna och Centerpartiet är emot. Kritiker menar att den nya lagen är ett steg mot ett totalitärt övervakningssamhälle.

Vill du att andra läser din mejl och dina WhatsApp-meddelanden? Det gör de redan, men i framtiden kan omfattningen bli större än idag.

Med hjälp av artificiell intelligens vill regeringen kunna övervaka mejl och andra meddelanden som svenskarna skickar till varandra digitalt. Officiellt är syftet att upptäcka och sätta stopp för sexuella övergrepp mot barn på nätet. Exempelvis vuxna som söker upp barn på nätet i sexuellt syfte.

Chat Control

Sedan drygt två år tillbaka har det varit lagligt för nätjättarna att självmant införa övervakning av sina användare. Flera aktörer som Facebook, Google och Snap har redan gjort det för tjänster som Messenger, WhatsApp, Gmail och Snapchat.

Denna möjlighet, som infördes genom en tillfällig EU-lagstiftning som trädde i kraft i december 2020, kallas av kritikerna för Chat Control 1.0.

Ylva Johansson (S). Foto: EU-kommissionen

Men EU vill gå ett steg längre och tvinga internetföretagen att övervaka sina användare, och sedan rapportera resultatet till EU. Ett lagförslag för den digitala massövervakningen lanserades av Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (s) i maj förra året.

– Det här kommer att göra EU världsledande i kampen mot sexuella övergrepp på internet, sade hon i samband med det.

Denna fas av överakningen kallas av kritikerna för Chat Control 2.0.

Andra kan se dina nakenbilder

Kritikerna menar att det är orimligt att alla internetanvändares digitala kommunikation övervakas och söks igenom, utan domstolsbeslut eller ens brottsmisstanke.

Det påpekas att risken är stor att även lagliga kontakter, som två vuxna som sexchattar med varandra, kommer flaggas av algoritmerna, exempelvis som ett misstänkt groomingförsök. Nakenbilder som personer tar på sig själva eller skickar till varandra riskerar även de granskas av utomstående.

Men det kritikerna främst påpekar är att ett filter som påstås vara till för att skydda barn mot sexuella övergrepp, lika gärna kan användas för att upptäcka eller ingripa mot oönskade politiska åsikter, spåra visselblåsare eller annan form av totalitär repression.

Regeringen säger ja

Men den svenska regeringen säger trots kritiken ja till EU-förslaget. Det skriver justitieminister Gunnar Strömmers (M) pressekreterare i ett SMS till Sveriges radio. Även Socialdemokraterna, vars EU-kommissionär lanserade förslaget, säger ja.

Sverigedemokraterna och Centerpartiet är de enda två partier som säger nej till ”Chat control”. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning i frågan.