Regeringen vill skicka 200 miljarder kronor till Ukraina. Det framgår av ett protokoll från ett sammanträde med riksdagens utrikesutskott som TT uppmärksammar.

Nästa tisdag träffas EU:s finansministrar i Bryssel. På agendan finns bland annat ett förslag på ett stödpaket till Ukraina som omfattar 18 miljarder euro – motsvarande närmare 200 miljarder kronor.

Regeringen säger ja

Regeringen vill att Sverige säger ja till mångmiljardförslaget, som är utöver de miljarder Sverige redan skänkt till Ukraina i form av inte minst vapen och krigsmateriel.

”Regeringen är generellt emot gemensam upplåning inom EU för bidrag till länder men anser att den akuta och extraordinära situationen i Ukraina motiverar exceptionella lösningar för att hjälpa landet”, heter det.

Miljöpartiets ledamot i utrikesutskottet Janine Alm Ericson påtalade under utskottsmötet att hon inte vill att pengarna tas från biståndsbudgeten.

Går till löner och välfärd

EU-pengarna ska enligt förslaget gå till att betala löner, pensioner och upprätthålla grundläggande samhällsfunktioner som sjukhus, skolor och boenden i Ukraina. Pengarna ska även användas till att bygga upp och reparera infrastruktur som skadats under kriget mot Ryssland.

De 200 miljarderna öronmärks med villkor om att Ukraina tar tag i korruption och bedrägerier, och ser till att medlen används på rätt sätt. Planen är att EU lånar pengarna som sedan skickas till det krigshärjade landet.

Pengarna är ett lån som Ukraina ska betala tillbaka när kriget är över. Lånet börjar återbetalas år 2033 och ska vara helt återbetalt år 2068, är förhoppningen.

LÄS ÄVEN: Ukrainas EU-krav: 20 miljarder per månad och JAS-plan