Vissa invandrare måste i framtiden lära sig grundläggande svenska och veta lite om det svenska samhället innan de får permanenta uppehållstillstånd, tycker regeringen. Men:
– Man kan inte sätta för höga krav, säger regeringens särskilda utredare Fredrik Fries.

Migranter som vill ha permanent uppehållstillstånd i Sverige ska i framtiden först göra ett kunskapsprov. Detta för att testa deras kunskaper i svenska språket och kontrollera vad de vet om det svenska samhället. Det berättar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och regeringens särskilda utredare kammarrättsrådet Fredrik Fries vid en pressträff idag.

”Inte för höga krav”

Språkkraven är emellertid inte särskilt högt ställda. Det handlar om nivå A2, den mest grundläggande av tre nivåer för migranter som försöker lära sig det svenska språket.

– Man kan inte sätta för höga krav, enligt avgörande från EU-domstolen, som i praktiken innebär barriärer för permanenta uppehållstillstånd, säger Fredrik Fries och tillägger:

– De bör vara på en nivå som många har möjlighet att klara av.

Många kommer dessutom undantas från de nya kraven. Bland annat kvotflyktingar, barn och pensionärer samt migranter med uppehållstillstånd i Sverige som utvisas från andra EU-stater där de inte är välkomna.

Långt fram i tiden

Och den invandrare som oroar sig över att tvingas lära sig ord som ”goddag” och ”tack” kan andas ut. De nya kraven planeras inte införas förrän 1 juli 2027 – alltså om mer än fyra år. Det är efter nästa riksdagsval.

Anledningen är att det uppges ta lång tid att införa de nya kraven, och att ta fram ett system med tester av alla migranter.

– Det tycker jag är frustrerande om jag ska vara ärlig. Men jag har också stor förståelse för det utredaren tycker, säger Maria Malmer Stenergard.

Konsekvenserna för de migranter som misslyckas med kunskapstestet blir heller inte särskilt allvarliga.

– Man ska kunna göra om provet så många gånger som behövs, säger Fredrik Fries.