Den svenska regeringen har beslutat att skicka ytterligare 600 miljoner kronor till Ukraina. Detta sker bara kort efter att landet nyligen fått 3,7 miljarder.
Det här är inte det första stödpaketet och inte det sista, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

I början av december uppmärksammade Samnytt att Sverige skickade ett ”vinterpaket” på drygt 3,7 miljarder kronor. Det handlade om tre miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina och 720 miljoner kronor i humanitärt och akut biståndsstöd.

LÄS ÄVEN: Ukraina tacksamt för svenskt ”vinterpaket” på 3,7 miljarder

På måndagen meddelade biståndsminister Johan Forssell (M) att han var påväg till en givarkonferens i Paris för att samla in mer pengar till Ukrainas återuppbyggnad och motståndskraft. Samtidigt meddelade Forssell att Sverige skickar ytterligare ett biståndspaket på över en halv miljard kronor till Ukraina.

”Inte det första och inte det sista”

Att intresset för att hjälpa Ukraina, under rådande energikris och höjda levnadskostnader, ska ha svalnat i Europa är ingenting som biståndsministern ser.

– Från svensk horisont har vi varit tydliga – vi ska finnas för Ukraina långsiktigt. Det här är inte det första stödpaketet och inte heller det sista. Jag märker på de biståndsministermöten jag är på att det finns ett stort internationellt intresse och vi kommer också behöva göra mer framöver, säger Forssell till SVT.

LÄS ÄVEN: Tiotusentals i demonstration mot EU och sanktioner mot Ryssland

Statstelevisionen rapporterar att Sverige hittills bidragit med 8,9 miljarder kronor i militärt, civilt och humanitärt stöd till Ukraina sedan Ryssland inledde invasionen i februari.

LÄS ÄVEN: EU-toppen: Européer måste vara villiga betala priset för stöd till Ukraina