➤ RIKSDAGEN I statsministerns frågestund på torsdagsmorgonen hänvisade Mattias Karlsson (SD) till terrordådet på Drottninggatan för sex månader sen då han kritiserade och ifrågasatte regeringens hanterande av migranter som får avslag på sin asylansökan.

– Det har nu gått ett halvår sen som 20 svenskar dödades och lemlästades i hjärtat av vår huvudstad, inledde Karlsson sin fråga till Stefan Löfven (S) med.

Karlsson konstaterar sedan att terrordådet utfördes av en illegal invandrare som åtminstone borde ha suttit i förvar men istället kunde han röra sig fritt och planera attacken.

Vidare uppger Karlsson att SD sedan 2010 fört en politik som bland annat går ut på att stoppa inflödet av illegala invandrare och effektivisera avvisningarna av de som redan befinner sig i landet, medan Socialdemokraterna bedrivit precis den motsatta.

En av de incitament Karlsson menar Sverige har som lockar hit illegala invandrare är tillgången till välfärdstjänster.

När regeringen sedan migrantkrisen 2015 bytte ståndpunkt i invandringsfrågan hävdade man att 80 000 asylsökande som fått avslag skulle utvisas, något Karlsson påpekar inte har skett och vädjar till statsministern om att ”ta säkerhetshotet på största allvar innan fler svenska barn mördas”.

På frågan vilka åtgärder regeringen avser vidta för att få bukt med situationen svarar Löfven att man lagt om politiken och att utvisningar visst sker. Polis och andra myndigheter har ett utökat och förbättrat samarbete, antalet förvarsplatser har ökat, ökat antal arbetsplatskontroller m m.

Sedan går Löfven över till historien om Karlssons omdiskuterade Facebookinlägg för några dagar sen, med en bild på bland annat talespersonen för de ’ensamkommande’ afghanernas organisation Ung i Sverige Fatima Khawari. Enligt Löfven har Karlsson med inlägget pekat ut afghanerna ifråga som illegala invandrare och potentiella terrorister.

– Nån måtta får det vara kanske till och med för en Sverigedemokrat, sa Löfven som också gjorde klart att han inte vill ta bort tillgången till välfärden för illegala invandrare – det som kallas ”vård som inte kan anstå”.