Statsminister Ulf Kristersson (M) aviserar att regeringen avser initiera en ny bidragsform. Det är en del av Tidöavtalet och går ut på att personer med försörjningsstöd ska åläggas att genomföra så kallade ”heltidsaktiviteter”, annars blir det inga pengar.

Det var under en presskonferens i samband med Moderaternas Sverigemöte i Karlstad i veckan som nyheten offentliggjordes. Även finansminister Elisabeth Svantesson (M) medverkade och förklarade förslaget närmare.

Alla som har försörjningsstöd och har arbetsförmåga ska också ha heltidsaktiviteter. Det ställer krav på kommuner att erbjuda och tillhandahålla aktiviteter, men det ställer också krav på personer att vara aktiva

Syftet med förslaget är att personer som uppbär försörjningsstöd som motprestation ska sättas i någon form av verksamhet. Detta beskrivs som ”heltidsaktivitet” och kan innebära allt från studier till samhällsnyttigt arbete.

LÄS ÄVEN: SD varnar för regeringskris – kräver att reduktionsplikten ska bort

Ambitionen att genomföra en bidragsreform finns i Tidöavtalet som undertecknats av M, SD, KD och L. Avtalet stipulerar att reformen i sin helhet ska genomföras genom lägre skatt för låg- och medelinkomsttagare samt genom införandet av ett bidragstak. Detta utöver att ställa krav på någon form av heltidsaktivitet.

LÄS ÄVEN: Liberal hotar rasera Tidöavtalet – vägrar tiggeriförbud

Under förutsättning att Tidöpartierna fortsatt sluter upp kring det ingångna avtalet kan reformen få majoritetsstöd i riksdagen och genomföras.