Regeringskansliet i Rosenbad i Stockholm är klassat som skyddsobjekt och skall ha en mycket hög säkerhet. I verkligheten har flera stölder av Säpovakters pistoler skett och personer i flera års tid systematiskt kunnat länsa lokalerna på IT-utrustning för miljonbelopp. Nu har en av de stulna vapnen konstaterats vara på drift i grovt kriminella kretsar.

Samhällsnytt kunde häromdagen berätta att den omfattande stöldhärvan av datorer, läsplattor och mobiltelefoner som drabbat regeringskansliet fått sitt rättsliga efterspel. De pistoler av fabrikatet Glock som vid upprepade tillfällen stulits framför näsan på Säpo i lokalerna har däremot inte återfunnits och tjuvarna är fortfarande på fri fot.

Ett av vapnen har dock nu identifierats vara i händerna på grovt kriminella, något som Dagens Juridik var först med att berätta. I samband med att en 39-årig man utreddes för andra brott påträffade polisen bilder i en mobiltelefon där mannen hanterar ett av de stulna regeringsvapnen.

LÄS MER: Pistoler och ammunition stulna från vapenskåp på regeringskansliet

Polisen har inte lokaliserat själva vapnet hos mannen och det kan nu vara i händerna på någon annan kriminell person och användas för bland annat gängskjutningar och rån. 39-åringen åtalas vid sidan av andra brott också för innehavet av pistolen.

39-åringen nekar till brottet och hävdar i motsats till polisens tekniker att det inte är han på bilden. Fotots datumstämpel visar att det är taget bara veckor efter stölden i Rosenbad och alltså snabbt hittade ut i den undre världen.

LÄS MER: Ny vapenstöld på Regeringskansliet i helgen

I anslutning till bilden fanns också en chattkonversation där 39-åringen och en annan person diskuterar köp/försäljning av pistolen med prisuppgiften 35 000 kronor. Konversationen skedde via det krypterade verktyget WhatsApp och 39-åringen har vägrat uppge vem det var han chattade med.

39-åringen är välkänd av polisen och tidigare dömd för bland annat ett rån mot en guldbutik. Åtal för de nya brotten och det olaga innehavet av den stulna regeringspistolen – som rubriceras som grovt vapenbrott – lämnades in till Stockholms tingsrätt för ett par veckor sedan av målets förundersökningsledare och åklagare Lucas Eriksson. Rättegången väntas hållas i mitten på januari.

LÄS ÄVEN: Stal datorer från regeringskansliet för miljoner – åtalas