Regeringen vill att fler kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas i Sverige än vad som i dag tillåts. För att möjliggöra detta föreslår man att ta bort flera hinder.

Förslaget presenterades på en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och syftar till att möjliggöra byggandet av nya kärnkraftsreaktorer.

LÄS ÄVEN: Företag vill bygga ny svensk kärnkraft – kan stå klart till 2030

För att detta ska vara möjligt måste två begränsningar tas bort – dels den i miljöbalken som stipulerar att Sverige kan ha högst tio reaktorer i drift, dels den som säger att reaktorer bara får finnas på tre platser.

– Man ska kunna bygga fler reaktor på fler ställen än vad man kunnat göra hittills, säger statsminister Ulf Kristersson (M) som ser förslaget som ett avgörande steg i utbyggnaden av kärnkraften man lovat i och med Tidöavtalet.

Återstart av Ringhals

Regeringen vill också se lagstiftning som möjliggör byggandet av olika typer av reaktorer, som de nyare mindre varianterna många länder nu satsar på.

Samtidigt ska man enligt Romina Pourmokhtari se över möjligheterna att återstarta de nedstängda reaktorerna Ringhals 1 och 2.

LÄS ÄVEN: MP-toppen: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Lagändringen tros träda i kraft till mars 2024.