corona covid-19 vaccin
Inrikes

Regioner ger upp vaccinationsmål

Publicerad 2/11/2021
Annons

Med hänvisning till att vaccinationstillgången inte räcker till meddelar Region Halland nu att man ger upp målet om att erbjuda vaccination till alla vuxna till sommaren. Även på andra håll i landet skjuts vaccinationer upp och försenas.

Vaccineringarna i Sverige har hittills präglats av förseningar och uppskjutningar. Trots situationen hade man i Region Halland tills nyligen hållit fast vid målet om att kunna vaccinera samtliga vuxna till juli. Nu har man dock gett upp den ambitionen vilket framgår av regionens reviderade vaccinationsplan.

– Det är framför allt vaccinationstillgången, och sedan hur vaccinen styr mot olika åldersgrupper, som gör att vi får göra justeringar, säger Johanna Wiechel-Steier till Hallands Nyheter (2021-02-11).

Nu heter det i stället att vaccineringarna kommer att behöva pågå fram till vecka 28, halvvägs in i juli. Planen om fas 4, då den bredare allmänheten skulle börja vaccineras, har också fått skjutas fram tre veckor.

Utbrett problem

Problemen har drabbat fler regioner. I Skåne blir fas 2 av vaccinationerna flera veckor försenad och det kan dröja till midsommar innan alla över 65 fått sina doser. I Kronoberg skjuts vaccineringarna av de över 80 fram och i Västerbotten är man tvungna att ändra planerna. I Region Östergötland tvingas man ändra sin plan efter att Modernas vaccin blivit försenat.

Den tidigare planen på att hela svenska folket skulle vara vaccinerade till midsommar börjar framstå som allt svårare, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Frågan är om man hinner med det när man får så stor tidspress. Det kommer bli tuffare och tuffare. Vår bedömning är att det fortfarande är möjligt. Men som sagt, varje gång det förändras blir det svårare, har han sagt till Dagens Nyheter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons