I en intervju om de muslimska terrormorden på ett par svenskar i Bryssel som bar svenska landslagströjor nyligen säger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt att den gula tröjan är en symbol för ett öppet och inkluderande Sverige.

I samband med terrordådet uppmärksammades Fredrik Reinfeldts eget ansvar för situationen då han som tidigare M-ledare och statsminister tillsammans med Miljöpartiet öppnade Sveriges gränser på vid gavel.

– Här lär man sig väldigt mycket och min uppmaning till folket är gå inte på det, sa han då.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt om sitt eget ansvar för Sveriges förfall: Gå inte på det

Intervjun med Dagens Nyheter gör Reinfeldt iförd den svenska landslagströjan.

– Det som hände i Bryssel var ju att en enskild attentatsman utmanade vår rätt att få ha på oss den här tröjan. Att då ta på sig landslagströjan är att säga: Vi viker oss inte, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vi måste stå upp för tröjan. Den markerar vårt stöd och vår glädje över att vara svenskar. Jag vägrar acceptera att vi ska släcka ner det öppna samhället och vika oss för våldsverkare.

500 000 muslimer i Sverige

Enligt Reinfeldt är det farligt och fel att ställa svenskar mot muslimer och just landslagströjan ser han som en ”symbol för ett inkluderande samhälle”.

– Alla har rätt att ha den på sig. Och med tanke på attentatsmannens ursprung vill jag säga: vi har över 500 000 muslimer i Sverige. Det här är deras tröja också. De har all rätt att med stolthet bära den här tröjan.

Sin politiska gärning vill han inte gärna påminnas eller tala om och ”önskar inte vara eller användas som en aktör”.

Avfärdar kritik

Kritiken från Jessica Stegrud (SD) om att det är bland andra hans själv som lagt grunden för det otrygga och splittrade samhälle Sverige i dag är ger han inte mycket för.

– De jobbar så här. Det är samhällskrafter som är inriktade på att representera vår aggressivitet, vårt hat, vårt misstroende och vår cynism. Det är en medveten arbetsmetod, inget misstag.

“Etnisk överlägsenhet”

På frågan hur han ser på att han för många blivit något av en symbol för den negativa utvecklingen svarar han så här:

– Jag vill att fotbollen ska vara en kraft för inkludering och öppenhet, jag tror att det ger ett bättre samhälle. Och i en värld präglad av vi-och-dom-tänkande, byggande av murar, nationen först, tilltro till etnisk överlägsenhet – ja då blir ju personer som står för öppenhet helt enkelt politiska motståndare eller människor man föraktar.

Kritikerna avfärdar han som “hatarna i sociala medier” och tycker inte att man ska “köpa deras världsbild”.

LÄS ÄVEN: DET är Brysselterroristens RIKTIGA NAMN – flydde från fängelsestraff till Sverige