I en intervju i skattefinansierade statstelevisionen tillfrågades tidigare statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt, som sågs ta en selfie med Joe Biden nyligen, om vad som skulle kunna hota Trumps chanser att vinna valet. Han svarade med att påstå att Trump ”kallat hela coronaproblematiken för en bluff”. Men videoinspelningar från valmötet med Trump motbevisar Reinfeldt.

I intervjun med Reinfeldt sa han att detta ska ha skett på en ”presskonferens” men det var under ett valmöte i South Carolina som Trump kommenterade Demokraternas försök att få bort honom.

Detta var vad han sa om coronaviruset (se klippet själv från 14.58 här):

Demokraternas enda samtalsämne är att det är Donald Trumps fel. Nej. Men detta visar att saker händer! Vem trodde detta skulle hända för två veckor sen, för fyra veckor sen? Men saker händer i livet och du måste vara förberedd och du måste vara flexibel. Men vi har de bästa proffsen i världen och vi är så redo.

Samtidigt initierade jag det första federalt beslutade karantänen på över 50 år. Vi var tvungna att sätta vissa i karantän.

Trump vidtog åtgärder

Den amerikanske presidenten fortsatte med att berätta att han skapade en ”virusarbetsgrupp” och krävde 25 miljarder för att säkerställa de resurser som krävs. Sedan fortsatte han med att poängtera att Demokraterna försöker politisera viruset och skylla på honom. Det var det han menade var en bluff, inte viruset i sig självt som han i samma tal ägnade ansenlig tid åt att förklara vad han gjort för att stoppa.

17.30 in i klippet återkommer han till coronaviruset och sa följande:

Vi kommer göra allt i vår makt för att för att se till att infektionen och de som bör på infektionen hindras från att komma in i landet, vi har inget val.

Han fortsatte med att beskriva cornaviruset som ett hot och ett ”hälsoproblem” och att (17.45):

Demokraternas öppna gränser är ett direkt hot mot alla amerikaners hälsa och välmående. Det kan du se med coronaviruset.

Detta går på tvärs med Reinfeldts påstående att Trump tror eller sa att det är en bluff.

Fake news från liberal media

Något senare, 18.15 in i klippet, kommer han återigen in på Demokraternas ”bluffar” mot hans presidentskap, vilket var återkommande under hans tal, bland annat även 22.15 in i klippet. Han kallade det ”presidential harassment” (trakasserier av presidenten).

Det framgår tydligt i talet att det är det som är bluffen, alltså Demokratiska partiets försök att skylla coronaviruset på Trump, liksom ”bluffen” om riksrättsprocessen som avslutades nyligen.

Demokraterna politiserar coronaviruset. De politiserar det. En av mina kom upp till mig och sa: ”Herr president, de försökte få bort dig med Ryssland, Ryssland, Ryssland. Det fungerade inte så bra. De lyckades inte. De försökte med riksrättsbluffen. Detta är deras nya bluff.

Utdraget kan ses här:

Gammelmedia återupprepade lögnen

Men Reinfeldt var inte först med att återupprepa lögnen om vad Trump sa på mötet. SvD, Expressen och inte minst Dagens Nyheters Peter Wolodarski återupprepade alla det falska påståendet.

Nedan kan hela Trumps framförande från South Carolina ses: