Flera SD-toppar har ilsknat till över att statstelevisionen sänt ett propagandainslag i vilket partiet brunsmetas och där SD-kritikern Willy Silberstein får stå helt oemotsagd. Björn Söder (SD) lovar på Twitter att public service ska reformeras i grunden. Nu rycker Fredrik Reinfeldts talskrivare Moa Berglöf ut för att spä på ett nazidrev mot partiet. Berglöf, som författade ”öppna era hjärtan”-talet, hävdar att SD:s kritik mot Silberstein visar att ”attackerna mot judarna har börjat”.

Det var på tisdagskvällen som Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), deltog i SVT Aktuellt där han ventilerade sitt förakt mot Sverigedemokraterna och varnade för att släppa in partiet.

LÄS ÄVEN: SD-ilska över inslag i SVT Aktuellt: ”Propaganda”

Enligt Silberstein uttalar sig inte SKMA normalt när det gäller enskilda partier, men Sverigedemokraterna skulle vara så pass ”speciella” att man känner sig ”tvungna att säga ifrån”. Han pekade bland annat på att det förekom personer med koppling till nazism bland SD:s grundare då partiet bildades 1988. Det hette även att SD var ”ett klart nazistiskt parti” då den nuvarande ledningen gick in i partiet.

Ytterligare ett påstående från Silberstein handlade om att Björn Söder i en debatt mellan de två ska ha påstått att han inte kan vara svensk eftersom han är jude – något Söder upprepade gånger har påtalat är felaktigt. Debatten i fråga från 2018 kan man lyssna på HÄR.

De många oemotsagda felaktigheterna fick Björn Söder att ilskna till och ryta till om statstelevisionens ”rena propagandainslag”. Han efterlyste även en reformering av public service i grunden.

Även SD:s riksdagsledamot Markus Wiechel kommenterade Silbersteins uttalanden med att han är ”hjärntvättad”.

I en intervju med Expressen kallar Willy Silberstein SD-topparnas kritik för ”fjant”.

– Det visar den låga nivån som vissa har. Han får gärna kalla mig hjärntvättad om han vill, men jag tycker att han ska bemöta mig i sak så att man har förutsättningar att ha en diskussion. Det där är bara fjant, säger Silberstein om Wiechels tweet.

Reinfeldts medhjälpare: ”Ett radikalt parti”

På onsdagen publicerade Sydsvenskan en opinionstext av Moa Berglöf, tidigare M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldts talskrivare, med titeln ’Attackerna mot judarna har börjat’. Berglöf lyfter att SD-topparna kritiserar ett ”barn till förintelseöverlevare som var bekymrad i Aktuellt-studion”.

Faksimil Sydsvenskan

Vidare är hon oroad över partiet som ”gång på gång avslöjas inhysa just nazister och högerextremister”, nu har fått stor makt i Sveriges riksdag.

Varför en judisk man skulle ha behövt hjärntvättas för att rädas nazister? Det framgick inte av inlägget.

SD är inte ett särskilt radikalt parti, sade PM Nilsson. Attackerna mot Willy Silberstein visar att det är just vad det är.

Besvärad över ”hat” efter ”öppna era hjärtan”-talet

Moa Berglöf är moderaten som författade det uppmärksammade tal som tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt höll sommaren 2014 – vilket ska ha bidragit till Alliansens valförlust samma år.

Berglöf har flytt Moderaterna efter valförlusten 2014 och arbetar bland annat som kolumnist på Sydsvenskan. Hon säljer även boken ’Landsförrädare’ i vilken hon lyfter allt ”hat” som hon tvingas utstå efter talet.

Tre ord i ett sommartal på Norrmalmstorg kunde skapa en flodvåg av hat.

Boken ’Landsförrädare’
Faksimil Facebook

År 2018 slog Berglöf fast att ”öppna era hjärtan”-talet är ett av de tal hon är allra mest stolt över.

LÄS ÄVEN: Upphovsmannen bakom ”öppna era hjärtan”-talet visar ingen ånger: ”Ett av tal jag är allra mest stolt över”